Hlavní obsah

Saúdové přiznali, že vražda Chášakdžího byla naplánovaná, EP žádá sankce a zbrojní embargo

Chášakdžího vražda byla podle Saúdů předem naplánovaná.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Podle saúdskoarabského generálního prokurátora došlo k vraždě Džamála Chášakdžího podle předem domluveného plánu. Saúdsko-turecký vyšetřovací tým podle televize Al-Džazíra nyní vyslýchá osoby podezřelé z vraždy. Vraždu ve čtvrtek odsoudil Evropský parlament, který také volá po sankcích.

Článek

Vražda opozičního saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího byla předem naplánovaná. Oznámil to saúdskoarabský generální prokurátor, jehož dnes citovala státní televize Al-Ichbáríja. Chášakdží zemřel při své návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu, kam vešel 2. října. O tom, že šlo o předem naplánovaný čin, hovořil v úterý také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podle zprávy televize Al-Ichbáríja prokurátoři vyslýchají podezřelé na základě informací, jež poskytla společná turecko-saúdská pracovní skupina.

V Saúdské Arábii bylo zadrženo 18 lidí, mezi nimiž je podle Erdogana i 15 členů komanda, které přijelo na konzulát Chášakdžího zabít a z Turecka rychle odjelo.

Turecký prezident řekl, že čin byl spáchán v Istanbulu a tam by také měli být lidé odpovědní za vraždu souzeni. Podle Erdogana by podezřelí měli být vydáni do Turecka. Ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül prohlásil, že prokáže-li se podezření, že se na vraždě podílel i konzul, měl by být vydán. Také konzul z Istanbulu po vraždě odjel do Saúdské Arábie.

Právní odborník, na nějž se obrátila katarská stanice Al-Džazíra, ale řekl, že naděje na vydání podezřelých do Turecka je malá. Turecko a Saúdská Arábie nejsou vázány dohodou o vydávání občanů a musely by se dohodnout speciálně pro tento případ. Profesor mezinárodního práva William Schabas na univerzitě v Middlesexu řekl, že uzavření takové dohody je velmi nepravděpodobné. „Pokud jsou (podezřelí) v Saúdské Arábii, neexistuje právní povinnost je vydat,“ řekl.

Vraždu odsoudil Evropský parlament

Europoslanci také na svém čtvrtečním plenárním zasedání přijali usnesení, ve kterém „co nejdůrazněji“ odsuzují „mučení a vraždu“ Džamála Chášakdžího. Evropský parlament zároveň vyzývá členy Evropské unie a šéfku unijní diplomacie Federiku Mogheriniovou, aby byli připraveni uvalit na Saúdskou Arábii cílené sankce a aby usilovali o zastavení vývozu zbraní do této země.

Usnesení podpořila drtivá většina přítomných poslanců, těch však ke konci hlasovacího bloku bylo v 751členném parlamentu jen něco přes 300. Hlasování dokonce přerušila několikaminutová debata o tom, zda by se vůbec v rozhodování mělo s ohledem na nepřítomnost většiny poslanců pokračovat.

Přijaté usnesení označuje vraždu novináře Chášakdžího za součást „rozsáhlých tvrdých zásahů“ Rijádu proti obráncům lidských práv, aktivistům, právníkům nebo žurnalistům. Podle EP tyto zásahy po nástupu korunního prince Muhammada bin Salmána k moci nabraly na intenzitě. Dějí se prý jak v Saúdské Arábii, tak za jejími hranicemi.

Jako v jiných obdobných případech volá EP po nezávislém mezinárodním vyšetření okolností Chášakdžího smrti a po spravedlivém procesu s pachateli. Podle europoslanců by Brusel a členské státy EU měly být připraveny „uvalit cílené sankce, včetně zákazu vydávání víz některým osobám ze Saúdské Arábie a zmrazení jejich majetku“, pokud se prokáže, že za vraždou stojí agenti Rijádu.

Reklama

Doporučované