Hlavní obsah

Vrba je kouč za 1,5 miliardy a Stramaccionimu chystají nečekanou roli, glosují Mádl a Šídlo

Luděk Mádl a Jindřich Šídlo glosují spanilou jízdu Viktorie Plzeň českou ligou.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Fotbalový glosář se tentokrát věnuje suverénní Viktorii Plzeň a jejímu trenérovi.

Článek

Tohle bude sezona století, jásali fanoušci v létě, když s úžasem sledovali, kterak zvučné zahraniční posily plní soupisky Sparty nebo Slavie. Máme teprve listopad - a slávistický šéf Jaroslav Tvrdík už gratuluje k zisku mistrovského titulu třetímu vzadu, tedy vlastně vpředu: Viktorii Plzeň.

Po nedělní výhře 1:0 právě nad Slavií už asi může Viktorii Plzeň zastavit v honbě za ligovým prvenstvím leda zázrak. Třináct bodů náskoku nastřádala na druhou Olomouc, čtrnáct na třetí Slavii, pro zajímavost už sedmnáct na pátou Spartu.

Podobnou dominanci registrujeme letos v Evropě, přesněji v soutěžích hraných systémem podzim-jaro, leda na Ukrajině, kde má Šachtar Doněck na druhého v pořadí, tedy Dynamo Kyjev, také náskok 13 bodů - ale Dynamo má alespoň sehráno o zápas méně. Z jedenáctibodového náskoku se těší lídři v Makedonii a Černé Hoře, z desetibodového pak chorvatské Dinamo Záhřeb. Všude jinde jsou soutěže výrazně vyrovnanější.

I kdyby snad Viktoria v zimě prodala Michaela Krmenčíka či Patrika Hrošovského, o něž je na mezinárodním trhu poměrně živý zájem, stejně by ji to vykolejit nemělo. Nehledě na to, že je vzhledem k výhledu na přímý start v Lize mistrů dost možná neprodá.

Podívejte se, jak komentovali hráči i fanoušci výsledek zápasu na sociálních sítích:

Plzeň-Slavie.

Zatímco do provozu a budování kádru pumpují ve Spartě či Slavii stamiliony korun jejich vlastníci, zdá se, že Plzeň je na nejlepší cestě vydělat si na sebe sama.

Pokud titul opravdu získá, zbude jí už jen fandit vítězi Ligy mistrů 2017/18, aby ve své domácí lize obsadil příčku, která by ho k účasti v dalším ročníku Ligy mistrů opravňovala, i kdyby nebyl obhájcem trofeje. Jinými slovy, kdyby Ligu mistrů vyhrál třeba Real Madrid, potřebuje Viktoria, aby bílý balet dotančil ve španělské lize alespoň na čtvrté místo.

Pokud se tahle podmínka splní, půjde český mistr, tedy patrně Viktoria Plzeň, přímo do skupiny Ligy mistrů a vydělá tam přinejmenším 325 milionů korun. Spíš víc, protože celkový budget asi půjde nahoru a navíc si Viktoria v soutěži může uhrát i nějaké body.

Spolu se zvýšeným zájmem veřejnosti, médií, potažmo sponzorů a se zvýšením bonity hráčů na trhu se v klidu můžeme bavit o možném příjmu půl miliardy korun.

Pokud to sečteme s miliardou, kterou už podobným způsobem získala Plzeň pod vedením Pavla Vrby v letech 2010-2013, zjistíme, že právě Pavel Vrba je opravdu trenérem za všechny peníze.

Ano, jeho odchod od reprezentace v létě 2016 byl způsobem svého provedení jen obtížně akceptovatelný, navíc v té době všichni měli na paměti výbuch týmu na šampionátu ve Francii. Jenže už jen samotná účast na něm, která bezpochyby nesla Vrbův podpis, vynesla asociaci dalších 230 milionů korun.

Pavel Vrba je sice svéráz a má své osobnostní mouchy, například absolutně není schopen vstřebat ani náznak kritiky a utápí se v provincionalistickém plzeňském pocitu, že se proti Viktorii spikl celý svět - a co si budeme povídat, přípravný kemp na Euro 2016 a turnaj samotný příliš nezvládl - nicméně na plzeňské půdě výsledkově exceluje.

Oživil veterány, v první řadě Daniela Koláře, u kterého už se počítalo s tím, že z té nejvyšší fotbalové úrovně vycouval. A teď je z něj dost možná nejlepší hráč ligy. Vrba též oživil součinnosti. A vrátil do kabiny harmonii. Je to zvláštní a specifické, s žádným jiným trenérem se plzeňská kabina prostě nesžila. Ale pod Vrbovou taktovkou by se Limberský a spol. na trávníku rozkrájeli.

Plzeň dominuje kombinační hrou ve středu pole, zejména ve druhém poločase jednoznačně přehrála i Slavii. Čtrnácté vítězství ve čtrnácti zápasech značí, že o vítězi ankety Trenér roku za rok 2017 asi nebude příliš mnoho pochyb.

Reklama

Doporučované