Hlavní obsah

Vrtulník s pacientem musel nouzově přistát. Lékař popisuje, co se dělo na palubě

Lékař popisuje, proč musel vrtulník nouzově přistát.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Vrtulník letecké záchranky musel přistát kvůli závadě. Přístroje hlásily, že má v oleji kovovou třísku.

Článek

Letečtí záchranáři prožili v úterý ihned po vzletu vrtulníku nečekanou situaci. Stroj slovenské firmy Air - Transport Europe (ATE), který na Olomoucku od začátku roku 2017 létá, hlásil poruchu, kvůli níž musel pilot s lékaři a pacientem nouzově přistát.

„Pilot poté, co zjistil závadu, motor stáhnul na volnoběh a náslledně ho vypnul. Přistáli jsme s jedním motorem,“ popsal situaci lékař Jan Weinberg, který na palubě vrtulníku olomoucké letecké záchranky také byl.

Poté, co vrtulník, který letěl do Brna s popáleným pacientem, vzlétl, začaly přístroje hlásit, že v oleji je kovová tříska. „Pilot zvolil jediný správný postup – ukončil let a přistál na nejbližším možném místě,“ uvedl Weinberg.

Vrtulník musel nouzově přistát v Olomouci na letišti, kde v současné době není žádný provoz. „Během těch tří minut, než jsme přistáli, byl s dispečinkem domluven převoz pacienta sanitou. Než jsme dosedli a vypnuli motor, sanita byla připravena a my jsme ho přeložili,“ doplnil Weinberg.

Do Brna pak byl pacient převezen sanitkou. Krátce nato se podařilo vrtulník opravit. Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Zdeněk Hošák však uvedl, že v současné době platí zákaz s vrtulníkem létat. Ten skončí, až se ATE k případu písemně vyjádří.

Společnost ATE vstoupila na český trh počátkem roku 2017, kdy s ní Ministerstvo zdravotnictví podepsalo smlouvu na čtyři roky. Firma vyhrála také tendr pro základnu v Ústí nad Labem. Jenže ministr již dvakrát zakázku zrušil, a tak se tu bude vítěz vybírat znovu.

Asociace zdravotnických záchranných služeb, která zastupuje všechny letecké záchranáře v Česku, se proti ATE loni na podzim postavila a upozornila třeba na to, že této firmě v posledních dvou letech spadly na Slovensku dva vrtulníky. Při nehodách zemřelo osm lidí.

Reklama

Doporučované