Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 13. září

Vše, co potřebujete vědět večer 13. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:07 – Čapí hnízdo: stíhání zastaveno!

Městské státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání Andreje Babiše i pěti dalších lidí obviněných v kauze Čapí hnízdo. Rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha z minulého pondělí dnes potvrdil jeho nadřízený Martin Erazím. Případ může ještě přezkoumat nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

02:50 – Nejzásadnější momenty kauzy

07:32 – Rusko vyhrožuje odvetou za Koněva

Zdálo se, že drama „Koněvův pomník” je u konce. Po čtvrtečním rozhodnutí pražských zastupitelů – přemístit sochu maršála Koněva – ale dnes Rusové pohrozili odvetou. Podle ruského ministerstva zahraničí může rozhodnutí Prahy 6 poškodit rusko-české vztahy a nezůstane bez odpovědi. České ministerstvo zahraničí nicméně odpovídá, že přestěhování sochy není v rozporu s žádnou vzájemnou smlouvou.

08:00 – Vyšší výběr daní posiluje rozpočet

Vláda v pondělí projedná státní rozpočet pro rok 2020. Z materiálů ministerstva financí přitom vyplývá, že objem peněz, s kterými by se mělo v příštím roce hospodařit, na poslední chvíli vzrostl o dvě desítky miliard. Stejně tak i příjem, tedy zejména vybrané daně.

10:10 – Klima vyhnalo z domovů sedm milionů lidí

Extrémní počasí láme smutné rekordy – za šest měsíců přírodní katastrofy vyhnaly z domovů sedm milionů lidí. Vyplývá to z nové analýzy švýcarského Centra pro monitorování vnitřního přesídlení. To se zaměřuje na uprchlíky, kteří ochranu nehledají za hranicemi, ale uvnitř své země.

12:54 – Špatné parkování blokuje hasiče

Špatně zaparkovaná auta v zaplněných ulicích sídlišť – problém, se kterým se cestou na místo zásahu potýkají záchranáři. Pražští hasiči dnes uspořádali akci, na které názorně ukázali, jak jim špatně zaparkovaná auta komplikují práci.

14:53 – EET už je kompletní

Poslanci přehlasovali Senát – EET se tak rozšíří i na zbývající obory. Schválenou vládní novelu by nyní mohl vetem zastavit už jen prezident, který ji dostane k podpisu. Piráti a občanští demokraté se rozhodli některé paragrafy napadnout u Ústavního soudu.

15:10 – Lesů stále ubývá

Svět prohrává bitvu s odlesňováním. Takový je postoj zakladatelů Newyorské deklarace o lesích, která si klade za cíl s deforestací skoncovat. V roce 2014 ji podepsalo 37 států a 20 místních samosprávných celků – mnohé z nich přímo dotčené rozsáhlým odlesňováním. Cílem bylo, aby se do roku 2020 zpomalilo na polovinu a do roku 2030 skončilo nadobro. Už nyní je ale jasné, že se cíle ani zdaleka nenaplní, za posledních pět let se tempo odlesňování naopak ještě zrychlilo.

Reklama

Doporučované