Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 19. července

Večerní zprávy 19. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:09 – Kauza podezřelých smluv na Středočeském kraji

Seznam zjistil další podrobnosti k nedávnému zásahu policie na Středočeském krajském úřadě. Detektivové vyšetřují podezření, že kraj vyplácel miliony za fiktivní poradenské smlouvy. Ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně měli takhle sedm poradců, kteří brali až desítky tisíc měsíčně.

03:13 – Spor Japonsko – Jižní Korea má první oběť

Japonsko a Jižní Korea stojí na prahu obchodní války, a to i kvůli starému sporu o válečné reparace. Půlnocí tamního času vypršela lhůta, kterou dalo Tokio Soulu na rozhodnutí, jestli nechá do řešení konfliktu vstoupit třetí – nezávislou – stranu. Tuto možnost ale Jižní Korea odmítla. Pár hodin nato si konflikt vyžádal první oběť – před japonskou ambasádou v Soulu se upálil 78letý Jihokorejec.

07:10 – Manipulace obecních voleb

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání dvou členek volební komise z Chlístovic na Kutnohorsku. Ženy policii přiznaly, že v obecních volbách hlasovaly za několik obyvatel, kteří buď volit nechodí nebo tam dlouhodobě nežijí. V obci, ve které žije zhruba 700 lidí, to přitom bylo tak velké ovlivnění, že se volby musely po rozhodnutí soudu letos opakovat.

08:50 – Nizozemci přiznali část viny za Srebrenici

Nizozemsko nese část viny na masakru ve Srebrenici – to je stanovisko nizozemského nejvyššího soudu v Haagu. Ten tak podpořil rozsudek soudů nižší instance, podle nichž nizozemští vojáci měli v červenci 1995 umožnit deportaci asi 350 muslimských mužů ze zóny OSN do rukou bosensko-srbských jednotek. Celkově zahynulo při srebrenické genocidě přes 8 tisíc muslimských obyvatel, šlo o nejhorší masakr od konce druhé světové války.

09:23 – Odpor proti dostavbě policejního areálu

Projekt plánované dostavby policejního areálu na pražské Zbraslavi míří do finále. Má ale řadu odpůrců. Ti kvůli hluku, přetížení dopravy nebo třeba nestandardnímu schvalovacímu procesu chystají další právní obranu. Veřejný zájem má ale podle úřadů v takovém případě přednost.

12:01 – MMR chce odklad na odpověď Bruselu

Česko bude chtít od Bruselu delší lhůtu na odpověď k auditu o dotacích. Jak zjistila Česká televize, Ministerstvo pro místní rozvoj požádá Evropskou komisi o více než stanovených 30 dnů. Půjde o odpověď na návrh první auditní zprávy o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Dokument dorazil do Česka v květnu, těsně po evropských volbách. Podle opozice jde o záměrné zdržování.

12:26 – Spor o pastviny v Napajedlích

Víc než čtyřicet stromů šlo na jaře k zemi v proslulých stájích v Napajedlích ve Zlínském kraji. Bylo to bez povolení. Majitel takto pokácel i staleté duby. Tamní obyvatelé i politická opozice tvrdí, že jde o předvoj pro stavbu nových bytových domů.

14:34 – Den očima Petra Juny

Reklama

Doporučované