Hlavní obsah

Všechno se mi povedlo, říká Lech Wałęsa v rozhovoru pro Seznam

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Lech Wałęsa při návštěvě Prahy.

Reklama

Bývalý polský prezident, disident, zakladatel Solidarity. Jeden z mužů, díky kterému padla železná opona v Evropě. S Lechem Wałęsou o rozdílech mezi českým a polským disentem, o příteli Michailu Gorbačovovi i o boji s demagogií. Přečtěte si první část rozhovoru, jehož plná verze vyjde na webu Seznam Zpráv už v úterý.

Článek

Zasloužil by si podle vás Michail Gorbačov sochu?

Věřil, že je reforma komunismu možná. Často se spolu vídáme. Ptám se ho vždycky, jestli tomu opravdu věřil. Je to velmi chytrý člověk a myslel si, že je možné komunismus rekonstruovat. Já jsem tomu nikdy nevěřil. A také se ho často ptám na to, jestli komunismus zradil. Podle mě se totiž musí komunismus zradit, pokud ho chcete reformovat. Po takových otázkách jen půl hodiny mlčí a neodpovídá, je uražený.

Litujete něčeho?

Ne, všechno se mi povedlo. Byl jsem naprogramován, abych dorazil na zastávku Svoboda. Abych světu a Polsku vrátil svobodu, to byla moje úloha. A tu jsem splnil. Nebyl jsem však připraven na ten další krok. Věřil jsem ale v demokracii, že je správné řešení. Prohrál jsem. Položil jsem se na oltář demokracie.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

„Litujete něčeho?” – „Ne, všechno se mi povedlo,” říká bývalý polský prezident Wałęsa.

Celý rozhovor s Lechem Wałęsou si na webu Seznam Zpráv můžete přečíst už zítra.

Reklama

Doporučované