Hlavní obsah

Všichni proti třem, karvinské testy otevřou možnost k dohrání ligy

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Starka před osmi lety s hráčem Lukášem Pleškem na soustředění Příbrami v Kaprunu. Letos patrně Příbram na žádný letní kemp nepojede, termínová listina mu ho neumožní.

Reklama

Testy na covid-19 prokázaly, že jsou všichni fotbalisté Karviné zdraví. V dané situaci by tak nemělo nic překážet tomu, aby se profesionální soutěže dohrály dle aktualizovaného rozpisu. Potvrdit by to mělo páteční ligové grémium.

Článek

Proti dohrávání sezony jsou samozřejmě týmy ohrožené sestupem, tedy Opava a Příbram, podle všeho i Karviná, s jejímiž funkcionáři se redakci Seznam Zpráv dlouhodobě nedaří spojit.

„Ale všem ostatním je to jedno, tak v nás tom asi nechají,“ míní Jaroslav Starka, šéf příbramského klubu. „Já nikoho neobvolávám, žádnou podporu nesháním, ať si každý rozhodne podle svého svědomí.“

Oč jde? Jak známo, už na jaře přerušila ligu na dlouhé týdny vládní opatření kvůli šíření viru covid-19. Kluby se v květnu rozhodly soutěž dohrát. A většině z nich už se to podařilo. Dokončeny jsou už skupina o titul i skupina „o Evropu“.

Situaci však zkomplikovala karanténa v klubu MFK Karviná, která zpochybnila dohrání skupiny o záchranu a následnou baráž. Ve středu večer byly ovšem zveřejněny výsledky testů u osob z karvinského klubu. A všechny byly negativní.

Na pátečním zasedání ligového grémia tvořeného zástupci všech 32 klubů by proto měl hladce projít návrh ligového výboru na tuto úpravu termínové listiny:

Ve skupině o záchranu zbývá sehrát duely 4. kola Opava-Olomouc, Příbram-Teplice, Zlín-Karviná a 5. kola Teplice-Opava, Olomouc-Zlín a Karviná-Příbram. Karviná má nyní 27 bodů, Opava a Příbram po 25 bodech.

Poslední přímo sestoupí a nahradí ho Pardubice coby vítěz druhé ligy. Čtrnáctý celek nejvyšší soutěže si zahraje baráž s Duklou Praha, patnáctý se Zbrojovkou Brno.

To za předpokladu, že už vše proběhne ve stanovených termínech. A také, že se zdárně dokončí II. liga, k jejíž kompletaci chybí páteční duel Vlašim-Třinec.

Tajemný dopis opavského primátora

Nešťastné je na celé věci, že se zbývající program ligy posunul do fáze, kdy ostatní kluby tráví dovolenou a začínají přípravu.

„Zlín, Teplice a Olomouc už jsou zachráněné, poslaly hráče na dovolenou. A ty zápasy ve skupině o záchranu budou hrát jako součást svojí přípravy, i když je to liga. Tak já nevím, jestli tohle někomu přijde regulérní,“ zlobí se Jaroslav Starka.

„Na jednu stranu jsme rozhodně pro, aby se liga dohrála na trávníku. Ale za férových podmínek. A ty podle nás nastolené nejsou. To, že až do 1. srpna nebudeme vědět, jestli hrajeme ligu, nebo ne, nás ohromně znevýhodňuje v mnoha směrech, třeba na přestupním trhu, v otázce prodlužování smluv a podobně. A to už nemluvím o tom, jak se máme připravit na novou sezonu, která začne za tři týdny. Je mi líto, ale podpořit tenhle návrh termínové listiny prostě nemůžeme,“ říká Jaroslav Rovňan, ředitel SFC Opava.

Ohroženým klubům samozřejmě vadí, že až čtyři zápasy o holé ligové živobytí mají sehrát v rozmezí 10 dní.

Ze zákulisí prosákla informace, že dopis plný podobných argumentů zaslal vedení Ligové fotbalové asociace dokonce i Tomáš Navrátil, primátor města Opavy, jenž je vlastníkem opavského fotbalového klubu. Měl by v něm upozorňovat na nerovné podmínky, které aktuální rozpis jednotlivým klubům nabízí. A zmínit při té příležitosti i zvážení právních kroků ze strany města Opavy vůči Ligové fotbalové asociaci, pokud věci nepřehodnotí.

Redakce Seznam Zpráv se pokusila tento dopis verifikovat. Ale v primátorově kanceláři se dozvěděla, že Tomáš Navrátil nyní čerpá dovolenou a s tiskovou mluvčí se v tomto ohledu minul, takže dotyčná o existenci a obsahu dopisu nemá přehled.

Odkázala však na Jaroslava Rovňana, ředitele SFC, s tím, že by měl být o věci informován on. „Ano, vím, že dopis adresovaný LFA z kanceláře primátora odešel. Ale jeho přesný obsah neznám,“ řekl Rovňan.

A co adresáti? „I kdyby takový dopis přišel, tak je to asi spíše interní věc, kterou nebudeme komentovat,“ prohlásil Štěpán Hanuš, mluvčí LFA. S tím, že o dopise nic neví.

Existenci dopisu nakonec přiznal Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace: „Dopis jsem dostal, v pátek se k tomu vyjádřím.“

Protiargumentace vedení ligy a ostatních klubů je každopádně jasná: Je třeba soutěž dokončit, v opačném případě by vznikl významný precedens.

Nedohrání soutěže by totiž znamenalo, že by nikdo nesestoupil. A liga se obává, že by se pak chtěl k podobným řešením někdo uchylovat každoročně.

„Ve fotbale je to tak, že se každý stará sám o sebe. Většině klubů je to jedno, Zlín, Teplice a Olomouc si s námi zahrají cestou z dovolené. A nám třem řeknou, ať se s tím nějak popasujeme. A obhajuje se to regulérností. Fakt nevím, co je na tomhle blázinci regulérního,“ zlobí se Starka.

Na další posuny termínů není prostor

Zdálo by se, že páteční pražské zasedání 32 profesionálních klubů bude víceméně jen formální záležitostí. „No, na pět minut to nebude,“ neočekává navzdory tomu Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, zcela hladký průběh.

Nabízí se ještě debata o termínech, ale i tady už jsou mantinely velmi sevřené.

„UEFA nařídila, že do 2. srpna musí být všechny soutěže dohrané. A týká se to nejen pohárových účastníků, ale komplet celých soutěží,“ říká Dušan Svoboda.

Nový ročník má začít 22. srpna. A Svoboda se nechal v médiích opakovaně slyšet, že tady by nějaký posun mohl být možný. „Zkusíme se o tom pobavit, jestli těm klubům, kterých se ještě dohrávání soutěží týká, vyjdeme v úvodu příští sezony nějak vstříc,“ říká Svoboda.

Posouvat někam celá kola už je prakticky nemožné. Leda by se zase zrušilo Euro 2020 naplánované nyní na léto 2021. A podle chystané termínové listiny má mít česká Fortuna:Liga zimní přestávku jen mezi 20. prosincem a 20. lednem.

Ligové shromáždění by se také mohlo pobavit o variantách, jak situaci řešit, kdyby se ještě do konce července objevila v některém ze zainteresovaných klubů další plošná karanténa. „Já jsem ale ochoten takové věci řešit jedině v případě, až opravdu nastanou,“ odmítá to Dušan Svoboda.

Reportér Seznam Zpráv zachytil v zákulisí i iniciativu směřující k tomu, aby byla liga flexibilnější. A zavedla tzv. odepínatelnou nadstavbu.

Jde o to, aby byla liga lépe připravena na případné další zásadní přerušení nebo problémy s covidem-19 i pro příští či následující sezony.

Letos narazila do situace, že si nadstavbu vyhodnotila jako neoddělitelnou. Spekuluje se tedy o návrhu, aby si liga třeba po 20. kole mohla vyhodnotit, jestli nadstavbu odehraje, nebo skončí už 30. kolem, kdyby se zase ocitla v termínové krizi.

Dušan Svoboda ale nad něčím takovým kroutí hlavou: „Tak to slyším poprvé. To mi připadá jako úplná blbost.“

Reklama

Související témata:

Doporučované