Hlavní obsah

Vybral britským zdravotníkům na 30 milionů liber. Teď slaví 100 let

„Captain Tom“ vybral pro britské zdravotníky skoro 30 milionů liber.

Reklama

Oslava století s náležitými poctami – takové se dostane britskému veteránovi z druhé světové války Tomu Mooreovi. Brit před svým stým výročím vybral pro britské zdravotníky skoro 30 milionů liber. A to charitativním pochodem.

Článek

Školní sál ve východoanglickém Bedfordu zaplnilo víc než 125 tisíc papírových přání k narozeninám. Všechna jsou podle agentury AFP adresována jednomu člověku: stoletému kapitánovi Tomu Mooreovi, který se stal v posledních týdnech miláčkem Britů i internetu.

Na začátku dubna se totiž zařekl, že uspořádá charitativní sbírku na podporu britským zdravotníkům v době koronavirové pandemie. „To, co se teď děje, je velmi vážné a velmi rozsáhlé. Musíme ale také pamatovat na to, že se věci zlepší,“ řekl Moore.

Foto: Profimedia.cz

Více než 125 tisíc papírových přání se nashromáždilo ve škole v Bedfordu.

Naplánoval si charitativní pochod po své zahradě. Stoletý veterán se zařekl, že denně ujde desetkrát pětadvacetimetrovou délku z jednoho konce zahrady k druhému. A do svých stých narozenin ji přejde právě stokrát.

Nešlo ale o jen tak ledajaký pochod – Moore, který bydlí několik kilometrů od Bedfordu v městečku Marston Moretain, se od svého úrazu pohybuje jen s pomocí chodítka. U posledních 10 délek byli přítomni i příslušníci armády.

Ačkoliv veterán, který se zúčastnil druhé světové války a se svou jednotkou bojoval i v Indii a Barmě, svým charitativním pochodem vybral skoro neskutečných 30 milionů liber (v přepočtu víc než 930 milionů korun), jeho původní plány byly mnohem skromnější. Na počátku akce si stanovil cíl 1000 liber, tedy asi 31 tisíc korun, což později posunul na půl milionu liber. I tuto částku se mu ale podařilo mnohonásobně překonat.

Výtěžek ze sbírky se použil na zlepšení podmínek pro zdravotníky, ať už jde o různé, třeba potravinové balíčky, poradenství nebo terapeutickou pomoc. Část peněz šla i na nákup elektronických zařízení, díky nimž mohou pacienti zůstat v kontaktu s rodinou, pokud je blízcí nemohou navštívit.

Foto: Profimedia.cz

Streetart s děkovným vzkazem a Mooreovou podobiznou se objevil v severoirském Belfastu.

Číslo jedna v hudebním žebříčku k narozeninám

Stoleté oslavy budou velkolepé. Nad Marston Moretain má prolétnout na počest Moorea letka Královského letectva. A na internetu kolují petice, které žádají jeho povýšení do rytířského stavu. „Myslím, že mohu s klidem říci, že si kapitán Tom Moore zaslouží rytířský stav za jeho neustávající, úžasnou snahu vybrat peníze pro NHS v této těžké době,“ říká text jedné z petic.

Z Moorea se kvůli přechodu zahrady stala velká hvězda. Se svým hudebním – a charitativním – singlem You’ll Never Walk Alone dokonce ve čtvrtek stanul na vrcholu hudebního žebříčku TOP 100 britské BBC. Singl, který Moore nazpíval spolu s hercem a zpěvákem Michaelem Ballem a sborem zdravotníků, je navíc podle britského serveru Sky News nejprodávanějším singlem roku 2020 celkově a veterán je také prvním stoletým umělcem, který něčeho takového dosáhl.

Písní natěsno porazil třicetiletého kanadského zpěváka The Weeknda, který své sledující na Twitteru vyzval k podpoře Mooreova singlu. „Všichni v Británii prosím podpořte singl Toma Moorea a Micheala Balla, aby tento neuvěřitelný 99letý válečný veterán, který pochoduje na podporu britského NHS a vybral 35 milionů dolarů, mohl být číslo jedna na své sté narozeniny,“ napsal The Weeknd na sociální síť, kde ho sleduje skoro 12 milionů lidí.

Kvůli veleúšpěšné sbírce také Moore podle britského deníku Metro mluvil s premiérem Borisem Johnsonem, získal ocenění Pride of Britain a byl v kontaktu i se slavnou zpěvačkou Verou Lynn, které je sto tři let. Britská Královská pošta také pro tento týden přišla na Mooreovu počest se speciálním poštovním razítkem, kde mu přeje k narozeninám.

Stoletý veterán, kterému Britové neřeknou jinak než Captain Tom, inspiroval k charitativní činnosti i další. Třeba bývalého profesionálního hráče rugby Jimmyho Gittinse, který je kvůli zranění krční páteře v roce 2002 částečně ochrnutý.

Gittins se rozhodl, že o berlích obejde 26krát svůj dům, každé kolečko mu přitom zabralo zhruba půl hodiny. Podařilo se mu pro britské zdravotníky vybrat šest tisíc liber, v přepočtu skoro 190 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované