Hlavní obsah

Výbuchy v afghánském Kandaháru si vyžádaly nejméně 32 obětí

Foto: Profimedia.cz

Fotografie poničené budovy mešity v Kandaháru.

Reklama

Nejméně 32 lidí zahynulo a 53 dalších utrpělo zranění při dnešních explozích v šíitské mešitě v jihoafghánském městě Kandahár. Vyplývá to z nových informací agentury AFP, která se odvolává na místní zdravotnické zdroje.

Článek

Podle afghánských úřadů je pravděpodobné, že počet mrtvých dále poroste.

Mluvčí ministerstva vnitra nové afghánské vlády islamistického hnutí Tálibán potvrdil, že mešitou v centru Kandaháru otřásl mohutný výbuch, který si vyžádal velký počet mrtvých a zraněných. K explozi došlo v době modliteb.

Na fotografiích zveřejněných na sociálních sítích bylo vidět, že na podlaze mešity leží mnoho zkrvavených, bezvládných těl. Na místo dorazily speciální jednotky hnutí Tálibán, které se v polovině srpna ujalo moci v zemi. Tálibán rovněž vyzval občany, aby darovali krev. K explozím se zatím nikdo nepřihlásil.

Podle svědka citovaného agenturou AFP bylo slyšet tři výbuchy, z nichž jeden nastal u hlavního vchodu do mešity. Agentura AP s odvoláním na nemocniční představitele a svědky napsala, že na mešitu zaútočili sebevražední atentátníci.

Svědek, který se představil jako Murtaza, uvedl, že sebevražední atentátníci byli čtyři. Dva odpálili nálože při vstupu do mešity, a umožnili tak dalším dvěma útočníkům proniknout dovnitř svatyně a vyhodit se do vzduchu mezi věřícími. Podle Murtazy navštěvuje páteční modlitby ve zmíněné mešitě kolem 500 lidí.

Před týdnem zabil sebevražedný atentátník v šíitské mešitě v afghánském městě Kunduz přes 50 lidí a na 140 jich zranil. K tomuto útoku se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Většina Afghánců patří k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Reklama

Související témata:

Doporučované