Hlavní obsah

Vydat, nebo nevydat? Babiš předstoupí před výbor den před hlasováním o důvěře

Mandátový a imunitní výbor projednává kauzu Čapí hnízdo.

 

Reklama

Mandátový a imunitní výbor začal kromě případu Čapí hnízdo projednávat i žádost o vydání poslance ANO Pavla Růžičky.

Článek

Mandátový a imunitní výbor si podle informací Seznamu pozve premiéra Andreje Babiše a předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka na 9. ledna.

Ve stejný den by pak mohl výbor dát i doporučení plénu, zda premiéra Babiše a jeho pravou ruku vydat ke stíhání, nebo ne.

Důležité rozhodnutí v premiérově kauze by tak padlo pouhý den před avizovaným hlasováním o důvěře vládě.

Jako od pejska a kočičky. Jak strany vidí programové prohlášení Babišovy vlády.Video: Michaela Ryšavá

Kromě obou politiků stíhá policie v případu dotací pro Čapí hnízdo i Babišovy příbuzné: děti, jeho manželku, švagra - a také manažery jeho firem.

Policie podezírá všechny z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun. Podle vyšetřovatelů podvodem vylákali z EU dotaci pro Čapí hnízdo. Firma vystupovala jako nezávislá na Babišově obří společnosti Agrofert a získala tak dotaci určenou pro malé a střední podniky.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes začal projednávat žádost soudu o vydání poslance ANO Pavla Růžičky k trestnímu stíhání.

Policie ho ještě před říjnovými sněmovními volbami obvinila jako radního Postoloprt na Lounsku. A to kvůli údajně nevýhodnému prodeji obecního domu. Růžička prý vinu necítí a předem řekl, že požádá dolní komoru, aby ho vydala.

Výbor projednávání soudní žádosti přerušil a hledá termín, na kdy by chtěli poslanci Růžičku pozvat tak, aby se mohl k záležitosti vyjádřit.

Reklama

Doporučované