Hlavní obsah

Vydavatelství Mladá fronta je v úpadku, věřitelé mají dva měsíce

Foto: Archiv Františka Savova

Majitel vydavatelství František Savov.

Reklama

Vydavatelství čelí u krajského soudu návrhu na insolvenci a minulý týden na sebe podalo insolvenční návrh. Banka firmě zablokovala účty.

Článek

Vydavatelství Mladá fronta, a. s. je v úpadku. Věřitelé by měli pohledávky přihlásit do dvou měsíců, soud je přezkoumá v květnu. Vyplývá to z usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích zveřejněného v insolvenčním rejstříku.

Vydavatelství Mladá fronta čelí u krajského soudu návrhu na insolvenci a minulý týden na sebe podalo insolvenční návrh. Banka firmě zablokovala účty a vydavatelství se nepodařilo dotáhnout jednání o vstupu slovenské investiční skupiny. Vedení firmy chce vydavatelství reorganizovat.

„Dlužník je povinen zdržet se nakládání s majetkovou podstatou a s majetkem, který do ní může náležet, pokud by mělo jít o podstatné změny ve skladbě, využití nebo určení tohoto majetku nebo o jeho nikoli zanedbatelné zmenšení,“ uvedl soudce Zdeněk Strnad. Jednání, na němž soud přezkoumá přihlášené pohledávky, bude v Českých Budějovicích 15. května.

Mladá fronta, vlastněná podnikatelem Františkem Savovem, vydává například ekonomický týdeník Euro a další časopisy, mj. lifestylové magazíny Esence a Hipster. Divize Online provozuje také ekonomický web Finance.cz a dalších 12 specializovaných online titulů. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů.

Podnikatel Savov je v ČR obviněn v kauze rozsáhlých daňových podvodů, žije v Londýně. Loni v prosinci v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV řekl, že do Česka by se rád vrátil, ale má obavy, že mu nebude umožněn spravedlivý proces. Česko usiluje o jeho vydání.

Savov v rozhovoru pro DVTV také uvedl, že mu bylo odcizeno 12 firem, a za toho, kdo mu usiluje o majetek, označil firmu Czechoslovak Group. Michal Strnad z Czechoslovak Group DVTV sdělil, že se těžko může k tvrzení Savova vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované