Hlavní obsah

Vyděšení lidé pátrající po svých nejbližších. Podívejte se na příběhy obětí guatemalské sopky

Guatemalská sopka Volcán de Fuego už má na svědomí nejméně 69 lidských životů.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Guatemalská sopka Volcán de Fuego (ohnivý vulkán) už má podle CNN na svědomí 69 lidských životů. Úřady se obávají, že počet obětí s postupným prozkoumáváním postižených oblastí dál poroste.

Článek

Kvůli výbuchům sopky Volcán de Fuego už byly z vesnic a osad v ohroženém okolí evakuovány tisíce lidí. Ne všichni však měli takové štěstí, aby se před katastrofou zachránili.

Eugenia Garcia Uspatanová, obyvatelka jedné z nejhůře postižených oblastí, se zachránila. Její rodina však ne. „Vyšla jsem z domu a vyrazila údolím do obchodů, když jsem si všimla, že sopka chrlí lávu. Ta se hnala dolů, přes pozemky, silnici a ještě dál k vodní nádrži. Láva se valila i do údolí. Celá ta masa se valila přímo na nás. Podařilo se nám uniknout, jenže jsem dokázala najít a vzít s sebou pouze dvě děti, mé dcery. Můj vnuk a synové se pohřešují, spolu s celým zbytkem mé rodiny,“ vyprávěla Uspatanová reportérům agentury Reuters.

Necelý den po tragické události tatáž žena, pohřešující svou rodinu, prosila o pomoc guatemalského prezidenta Jimmyho Moralese. „Pošlete helikoptéru, aby na ně shodila vodu, jinak uhoří zaživa,“ tvrdila Uspatanová Moralesovi.

K první z erupcí sopky Volcán de Fuego došlo v neděli před polednem tamního času. Už o čtyři hodiny později začal po jejím úbočí stékat lávový proud. Na to obyvatelé okolních vesnic nebyli připraveni. „Ve chvíli, kdy se to všechno stalo, jsme absolutně nevěděli, co dělat. Už v tu chvíli jsem cítila, že neexistuje žádné východisko, že se z toho pekla nedostanu,“ řekla agentuře AP Ruvudalia Garcíová, jedna z přeživších.

Počet obětí katastrofy od neděle stále stoupá. Záchranářům, kteří pročesávají postižené oblasti, práci ztěžuje mnoho faktorů. Především to, že se při vyprošťování obětí musí potýkat s horkými pozůstatky pyroplastických proudů. Sopka je navíc stále aktivní.

Fuego patří k nejaktivnějším vulkánům ve Střední Americe. Sahá do výšky bezmála 3763 metrů nad mořem a nachází se pouhých 40 kilometrů od guatemalského hlavního města. I to po erupci pokryl sopečný prach.

Reklama

Související témata:

Doporučované