Hlavní obsah

Vykopávky v Pompejích odhalily další dvě těla. Nejspíš otroka a jeho pána

Foto: Profimedia.cz

Nalezená dvojice v chodbě vily.

Reklama

Archeologové objevili dvě mimořádně dobře zachovaná těla obětí výbuchu sopky Vesuv. K tomu došlo v roce 79 našeho letopočtu a v jeho důsledku byla zničena provincie Italia.

Článek

K objevu došlo při vykopávkách ve vile na okraji starověkého italského města Pompeje. Úředníci z tamního archeologického parku uvedli, že se pravděpodobně jedná o tělo bohatého muže a jeho otroka. Dvojice měla zahynout během pokusu o útěk před ničivou explozí, informuje britský list The Guardian.

Předpokládá se, že oba muži unikli počáteční fázi erupce, během které město pokryl vulkanický popel a pemza. Jejich životy měl ukončit až výbuch, k němuž došlo následujícího dne.

Dvojice leží v těsné blízkosti. Dané ostatky, pro které již byly vytvořeny odlitky, objevili archeologové na stejném místě, kde již v roce 2017 došlo k objevu stáje s pozůstatky tří zapřažených koní.

Odborníci soudí, že věk mladšího muže byl v rozmezí 18 až 25 let. Domněnka, že šlo o otroka či dělníka, vyvstala na základě stavu jeho obratlů. Předpokládá se také, že jeho oděv tvořila skládaná tunika, nejspíše vyrobená z vlny.

Věk druhého muže by mohl být někde v rozmezí od 30 do 40 let. Měl silnější kostní strukturu, zejména v oblasti hrudníku. Stejně jako jeho mladší společník měl na sobě tuniku.

Úředníci z tamního archeologického parku informovali, že další kopání, které proběhne v příštích měsících, by mohlo odhalit, kam muži mířili, a také určit role, které v elegantní vile hráli. Jedná se o nejnovější ze série objevů, které vykopávky v Pompejích za poslední roky přinesly.

V říjnu roku 2018 odborníci objevili těla dvou žen a tří dětí. Ta byla schoulená v místnosti jiné vily, u které byl o týden dříve nalezen nápis, podle něhož měla sopka Vesuv vybuchnout v říjnu roku 79 a ne v srpnu, jak se věřilo.

V květnu roku 2018 došlo k objevu pozůstatků muže, který údajně také unikl první části erupce. Jeho nohy a trup vyčnívaly zpod velkého kamenného bloku, archeologové se však domnívají, že ten nebyl příčinou jeho úmrtí. Tou měly být smrtící plyny v pozdějších fázích výbuchu.

Ředitel parku Massimo Ossana uvedl, že nový nález je „skutečně výjimečný“. Tamní ministr kultury Dario Franceschini zase podotkl, že objev zdůraznil význam Pompejí jakožto místa pro studium a výzkum.

Archeologická práce v tamní oblasti pokračuje navzdory koronavirové pandemii. Park je momentálně pro turisty uzavřen, jindy však přiláká až čtyři miliony lidí ročně. Ruiny Pompejí byly objeveny v 16. století a první vykopávky začaly v roce 1748. V průběhu doby bylo nalezeno přes 1500 z odhadovaných 2000 obětí.

Reklama

Doporučované