Hlavní obsah

Výpověď americké diplomatky před Kongresem zastínily Trumpovy komentáře na Twitteru

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident zaútočil na Twitteru na exvelvyslankyni na Ukrajině v průběhu její výpovědi před Kongresem.

Reklama

Veřejné slyšení před sněmovním výborem pro zpravodajské služby ohledně amerického prezidenta Donalda Trumpa má za sebou další zajímavé pokračování. Hlavní pozornost se soustředila na bývalou americkou velvyslankyni na Ukrajině Marii Yovanovitchovou. Americký prezident její svědectví průběžně na Twitteru komentoval příspěvky, ve kterých schopnosti diplomatky zpochybňoval.

Článek

Během jednání Yovanovitchová v reakci na zveřejněné příspěvky označila prezidentovo chování na Trumpově oblíbené sociální síti za „velmi zastrašující”.

„Všude, kam se Yovanovitchová přesunula, se to zvrtlo. Začínala v Somálsku, a jak to tam šlo?“ napsal prezident Trump na svůj Twitter.

K výsledkům její práce na Ukrajině se Trump přímo nevyjádřil. Kritický rozměr ale zůstal. „Nový ukrajinský prezident o ní při našem druhém společném rozhovoru nemluvil hezky.“ A následně šéf Bílého domu pochválil sebe za to, že ambasadorku v květnu z úřadu odvolal. „Americký prezident plně rozhoduje o jmenování velvyslanců,“ napsal na Twitter Trump, který přitom paradoxně tvrdí, že slyšení nesleduje, protože má moc práce.

Co se stalo při slyšení?

Diplomatka se o Trumpově výpadu proti ní dozvěděla přímo během své výpovědi. Yovanovitchová odpověděla na twitterový příspěvek, ve kterém ji prezident nepřímo obvinil z vyvolání nepokojů v Somálsku: „Nemyslím si, že mám takovou moc.“

Ke své činnosti dodala: „Myslím si, že tam, kde jsem během let sloužila já i další lidé, se věci zlepšily jak pro USA, tak pro další země.“ Její odpovědi během slyšení vysílaly živě americké televize.

Adam Schiff, demokratický předseda zpravodajského výboru, který dohlíží na vyšetřování obžaloby prezidenta, navrhl, aby Trumpovy tweety byly klasifikovány jako zastrašování svědka.

Kongres zveřejnil stížnost na prezidenta Donalda Trumpa.Video: Seznam Zprávy

Proč sněmovna zahájila impeachment na prezidenta?

Důvodem slyšení je, že během července americký prezident naléhal na nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nechal vyšetřovat aktivity bývalého viceprezidenta Joea Bidena na Ukrajině. Právě Biden je jedním z možných Trumpových protikandidátů v příštích prezidentských volbách. Jako viceprezident v administrativě Baracka Obamy dosáhl odvolání ukrajinského generálního prokurátora, který údajně nedostatečně bojoval proti korupci. Americký prezident tvrdí, že pouze chtěl ochránit od vyšetřování svého syna Huntera, který působil v plynárenské společnosti Burisma. To ale nakonec proběhlo a nic podezřelého se nepotvrdilo.

Demokraté se tak pokoušejí Trumpa odvolat proto, že zneužil svou prezidentskou moc, když podmiňoval poskytnutí americké vojenské pomoci Ukrajině tím, že Zelenskij spustí vyšetřování Bidena.

Co dalšího Yovanovitchová ve svědectví řekla?

Již v předchozích výpovědích za zavřenými dveřmi exvelvyslankyně Yovanovitchová tvrdila, že se podle jejího názoru stala obětí kampaně ze strany prezidentova osobního právníka Rudyho Giulianiho. Sdělila, že se ji Giuliani snažil zdiskreditovat.

Když Yovanovitchová nedobrovolně opustila své místo, byla nahrazena Billem Taylorem. Ten během vyšetřování dosvědčil, že člen jeho personálu zaslechl telefonní hovor, během kterého se prezident Trump ptal na situaci ohledně bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena.

Jaká byla reakce na Trumpovy tweety?

Kriticky se k Trumpově twitterovému komentáři ozvali i někteří republikánští kongresmani a dokonce i televize Fox News, obvykle nakloněná americkému prezidentovi. Podle jejích komentátorů je Yovanovitchová důvěryhodnou svědkyní a Trumpův tweet byl nerozumný.

Reklama

Doporučované