Hlavní obsah

Vyprodané derby pražských „S“. Realita blízkých dní, jak je to možné?

Foto: Profimedia.cz

Sparta a Slavia uspořádají virtuální charitativní derby, výtěžek půjde na podporu zdravotních sester.

Reklama

Nesmiřitelní rivalové spojili netradičně síly a vyráží do boje proti koronaviru. Slavia uspořádá se Spartou virtuální derby a výtěžek půjde na podporu zdravotních sester.

Článek

K břehu Vltavy a dál ani krok. Pro oba tábory je totiž druhá strana řeky nepřátelské území. Pandemie ale mění spoustu věcí, včetně více jak stoleté rivality. Tedy alespoň na chvíli.

Sparta a Slavia totiž společně pořádají charitativní virtuální derby. O co přesně jde? Kluby 10. května organizují turnaj v počítačové hře FIFA 20, tedy v jakémsi simulátoru reálného fotbalu. Součástí programu bude zápas profesionálních hráčů ve hře FIFA, souboj hvězd A-týmů obou celků, dojde ale také na střet legend nebo bitvu slavných fanoušků obou pražských „S“.

Fanoušci tak hráče nebudou moci sledovat na opravdickém trávníku, nýbrž na tom virtuálním. A podobně tak funguje i prodej vstupenek. Oba tábory si mohou pořídit pouze virtuální lístek, kterým podpoří zdravotní sestry. Kluby prodávají vstupenky ve dvou cenových kategoriích, 100 a 300 korun za jedno virtuální místo na stadionu.

Ani charitativní derby se ale neobejde bez soupeření fanoušků. Příznivci Sparty a Slavie totiž mezi sebou vzájemně soutěží, kdo koupí více vstupenek, přispěje větší částkou a ovládne tak atmosféru, i když jen na virtuálním stadionu.

Vedení klubů zároveň doufá, že skrze vypjatý fanouškovský boj a předhánění se, kdo má vlastně širší základnu příznivců, vyjde nový divácký rekord nejvyšší české ligy. Spojenými silami virtuální derby chce překonat hranici 50 105 diváků. Vůbec poprvé v historii bude virtuální fotbal ve hře FIFA 20 vysílat Česká televize.

Kluby již odtajnily první účastníky turnaje. Sešívané budou reprezentovat záložník Lukáš Provod a útočník Petar Musa. „Na virtuální derby se moc těším, myslím si, že je to dobré zpestření té pauzy. Mohl by to být i zajímavý projekt pro fanoušky a ještě pomůžeme těm, kteří to potřebují, takže si myslím, že je to skvělá akce,“ komentoval vlastní nominaci do virtuálního derby Lukáš Provod.

Nominaci z řad hráčů „A-týmu už poodkryla i Sparta. V rudém dresu s ovladačem v ruce nastoupí záložníci Adam Hložek a Adam Karabec. „Hodně se těším, bude to zase trochu jiný zážitek než normální derby. Ale cítím, že zrovna mám ve FIFA 20 formu, tak věřím, že se mi to povede zúročit,“ řekl s výhledem k zápasu Adam Hložek.

Virtuální derby pražských „S“ se odehraje 10. května od 11:00.

Reklama

Doporučované