Hlavní obsah

Výrobce krmiv říká, že zápachu ubylo, zkušenosti obyvatel se liší

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Výrobce zvířecích krmiv Vafo uvedl, že ubylo zápachu z jeho výroby v Chrášťanech u Prahy. Zkušenosti samospráv se zápachem v okolí jsou ale různé.

Článek

Karolína Čápová ze společnosti Vafo řekla, že zápachu je méně díky zvýšení účinnosti technologií pro čištění odpadních plynů.

Zlepšení situace potvrdil starosta Chrášťan Pavel Hrdlička. „Opravdu jsme zaznamenali výrazný pokles stížností,“ řekl. Dodal, že vnímá, že zápachu ubylo, i když ne o sto procent. Podle starostky pražského Zličína Marty Koropecké si ale lidé dál stěžují a situace není tak růžová. Řekla to dnes ČTK. V průběhu jara zaznamenala výrazné zlepšení, ale v posledních měsících se situace podle ní opět prudce zhoršila a stížností jsou desítky. „Nevíme, jestli se třeba nějak zúžil ten prostor, že to nezasahuje tak široké okolí, jako to bylo na samém začátku, to nevím, ale na Zličíně to rozhodně v pořádku není,“ uvedla.

Podle Čápové z firmy Vafo stížností ubylo, se zástupci pražských městských částí včetně Zličína se zástupci společnosti mají sejít v říjnu.

Nový systém na zachytávání zápachu funguje v podniku od loňského roku, výše investice dosáhla zhruba osm desítek milionů korun. Veškerý provoz i jeho nedávné rozšíření má všechna potřebná povolení včetně integrovaného, řekla Čápová.

Technologie má pět stupňů čištění odpadních plynů, v poslední době se odborníkům podařilo zvýšit její účinnost, například průběžnou výměnou prací kapacity v zařízení. Ve srovnání s loňskem bylo letos v létě podle společnosti množství organických vypouštěných látek poloviční. „Neustáváme v hledání možností, jak technologii více vyladit,“ uvedla Čápová. Dodala, že v současné době firma rozšíření výroby v Chrášťanech neplánuje.

Vafo má od května novou továrnu v jižních Čechách, je v ní podobné čisticí zařízení jako u chrášťanského provozu. Stížnosti kvůli jihočeskému provozu společnost podle svého vyjádření nezaznamenala.

Vafo postavilo továrnu v Chrášťanech na pozemku určeném pro výrobu v roce 1994. Tehdy byla vzdálenost pražské zástavby od podniku větší.

Reklama

Související témata:

Doporučované