Hlavní obsah

Výsledky voleb se budou sčítat dlouho. Unikátní studie popsala chyby a podvody

Komunální volby jsou nejvíc náchylné k chybám a podvodům s výsledky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunální volby jsou nejvíc náchylné k chybám a podvodům s výsledky. Ministerstvo vnitra prosadilo několik změn, které jim mají zabránit.

Článek

Výsledky letošních komunálních voleb se dozvíme o několik hodin později, než jsme zvyklí. Ministerstvo vnitra vyzvalo všechny okrskové komise, aby nepořádaly tradiční dostihy, kdo kde má dřív sečteno, ale raději byly při práci pečlivé.

Například výsledky ve velkých městech lze podle odhadů očekávat až v sobotu pozdě večer. V Praze dokonce straničtí lídři chystají až na 22. hodinu své tiskové konference, kde se vyjádří k výsledkům.

Vnitro tím reaguje na zkušenosti z předchozích voleb a také analýzy, které ukazují, že právě u komunálních voleb se nejčastěji podvádí nebo dělají chyby při sčítání.

Nejtrapnější i nejvtipnější momenty z volební kampaně:

Volební kampaně.Video: Martina Spěváčková, Václav Dolejší, Seznam Zprávy

„Komunální volby jsou bezpochyby nejsložitějšími volbami, takže jsou o něco náchylnější k chybovosti a jsou i poměrně citlivé na různé pokusy ovlivňovat výsledky,“ připouští ředitel odboru voleb na Ministerstvu vnitra Petr Vokáč.

Video: Odhalení unikátní studie: Při sčítání českých voleb se chybuje a podvádí

Reportáž o studii, která odhalila závažné chyby při sčítání voleb v České republice (natočeno v březnu).Video: Dolejší, Seznam Zprávy

Vnitro letos udělalo několik změn, aby se chyby z minulosti neopakovaly. Tou hlavní je právě tlak na komisaře, aby sčítali zásadně ve dvojicích – a hlavně nespěchali.

„Doposud to sčítání byl takový standardní dostih, kterého se komise dopouštěly, aby na přebíracím místě byly s výsledky jako první. Před tím u těchto voleb zvlášť varujeme. Nekonejme dostihy, snažme se i na úkor času o práci s hlasovacími lístky, která bude pozorná, a pokud možno kvalitní,“ říká Vokáč.

Stát proto letos také věnoval více péče školení předsedů okrskových komisí. Aby se už například neopakovaly tak banální chyby jako v říjnu 2017, kdy v mnohých obcích komisaři zapomněli při sčítání otočit volební lístek, kde byla jména dalších kandidátů s preferenčními hlasy.

Kvůli tomu se zvýšily odměny pro členy okrskových komisí a ministerstvo také prostřednictvím vysokých škol apelovalo na studenty, aby využili tuhle netradiční víkendovou „brigádu“.

Nově také vnitro nařídilo, aby komisaři při sčítání používali výhradně červené tužky – a nemohli tak například do lístků sami dodělávat křížky jako preferenční hlasy.

Petr Vokáč z Ministerstva vnitra také vysvětluje, že o víkendu budou častější kontroly – hlavně v obcích, kde v minulosti byly opakované problémy se sčítáním a férovostí voleb, jako třeba v severočeské Krupce.

Reklama

Doporučované