Hlavní obsah

Vysočina chce dát dobrovolným hasičům 7,3 milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina je připravený podpořit sbory dobrovolných hasičů částkou 7,3 milionu korun.

Článek

Poskytnutí peněz dnes zastupitelstvu doporučila krajská rada, řekl hejtman Vítězslav Schrek. Součástí je příspěvek na akceschopnost, na pořízení dopravních aut i příspěvek půl milionu korun pro obec Šlapanov na Havlíčkobrodsku na nákup nové cisternové stříkačky za sedm milionů korun.

Obec, která má u dobrovolných hasičů přes 30 lidí, už má novou cisternu k dispozici. Podle starostky Veroniky Vyšinské byla dodaná 15. prosince loňského roku a od 11. ledna je přihlášená k provozu. „Zatím jsme měli starou cisternu CAS 148, pořád ji ještě máme v majetku, ale budeme ji asi darovat dále, jestli bude ještě nějakou dobu funkční,“ řekla Vyšinská. Nové vybavení sbor podle Vyšinské potřebuje, má vlastní výjezdovou skupinu s 12 členy. „A hned vedle nás je Čepro, tak si myslím, že cisterna tady má docela smysl,“ řekla Vyšinská. Na její pořízení dostala obec s rozpočtem přes 33 milionů korun také 2,5 milionu Kč státních dotací. Čepro se zabývá skladováním a prodejem pohonných hmot.

Na podporu akceschopnosti dobrovolných hasičů je vyčleněno 4,4 milionu korun. Může o ně žádat až 160 obcí. Podle kategorií jejich jednotek požární ochrany mohou žádat 15.000 až 45.000 korun. Z peněz je možné pořídit i ochranné pomůcky nebo palivo. Loni se o dotaci přihlásilo 135 obcí.

O příspěvek na dopravní automobil v celkové výši 2,4 milionu korun požádalo osm obcí, každá by měla obdržet 300.000 korun.

Od roku 2008 do loňska poskytla Vysočina hasičům 254 milionů korun, z toho 76 milionů korun obdržel Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina.

Reklama

Doporučované