Hlavní obsah

Návod, jak dosáhnete na vyšší rodičovský příspěvek. Jednoduché to nebude

Namísto 220 tisíc korun na jedno dítě 300 tisíc, schválili poslanci.

Reklama

Sněmovnou ve středu po dlouhých tahanicích prošlo zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident, ani pak ale nebudou mít rodiče automaticky vyhráno. Přečtěte si, jak postupovat, abyste z navýšení dostali co největší částku.

Článek

Pokud novela vstoupí příští rok v platnost, u všech rodičů pobírajících rodičovský příspěvek hned v lednu automaticky dojde k navýšení maximální částky na 300 tisíc korun. Má to ale háček. Měsíční částka, která chodí rodinám na účet, zůstane stále stejná. Prodlouží se pouze počet měsíců, po kterou bude mít rodič na příspěvek nárok.

A protože „rodičák“ lze čerpat maximálně do čtvrtých narozenin dítěte, měli by především rodiče starších dětí zpozornět – pokud si včas příspěvek sami nenavýší, nemuseli by nakonec ze zvýšení dostat nic.

„Ke změně měsíční výše dávky v důsledku této novely nedojde, pokud si o ni rodič na úřadu práce sám nepožádá,” potvrdilo Seznamu ministerstvo práce a sociálních věcí. Ani tak část rodičů 80 tisíc navíc vyčerpat nestihne – maximální měsíční výše příspěvku je totiž omezena předchozím výdělkem.

Zda zákon skutečně začne platit, přitom do poslední chvíle nebude jisté, a část rodičů tak začne zvýšení řešit až na přelomu roku. Očekává se tedy velký nápor na úřady práce a pouhé měsíční zdržení při čekání na termín u úřednice může některé rodiny stát tisíce korun.

Ministerstvo práce ale ujišťuje, že se vše zvládne. „Při zvýšeném počtu žadatelů již dnes úřady práce využívají systém online objednávání klientů, některé pobočky se chystají vyčlenit speciální pracovníky pro jednání k rodičovskému příspěvku,” uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Brodská.

Jaké peníze berou rodiče malých dětí

Peněžitá pomoc v mateřství

Nárok na takzvanou PPM mají matky, které před narozením potomka určitou dobu pracovali. Čerpá se po dobu 28 týdnů od 8. či 6. týdne před plánovaným termínem porodu. Její měsíční výše záleží na předchozím výdělku – jde o 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Rodičovský příspěvek

Čerpá se po vybrání PPM, případně hned po porodu dítěte. V tuto chvíli jde o jednotnou částku 220 tisíc korun, kterou si rodiče rozloží podle svého. Nejdelší doba čerpání je do 4 let věku dítěte. Nejkratší doba čerpání je závislá na výši PPM – zjednodušeně řešeno mohou rodiče na rodičovském příspěvku měsíčně vybrat maximálně částku ve výši měsíční PPM.

Podle ministerstva není nutné na úřad chodit osobně, protože změnu rodičovského příspěvku lze vyřídit i poštou, prostřednictvím datové schránky nebo elektronicky s ověřeným podpisem. Poslední dvě možnosti ale většina rodičů nemá k dispozici a navíc bylo schvalování změn tak zdlouhavé a chaotické, že se v něm jen málo rodičů vyzná. Pravděpodobně se tak budou chtít poradit s úřednicí, jak částku nejlépe nastavit.

Ani úředníci sami přitom ještě nemají podrobné instrukce. „V momentě, kdy to bude podepsané panem prezidentem, tak připravujeme velmi stručný srozumitelný návod, jak postupovat,” ujistila na dotaz Seznamu ministryně Jana Maláčová.

Ministerstvo také chystá kampaň cílenou přímo na rodiče. „Všichni příjemci rodičovského příspěvku budou o změnách v uvedené dávce informováni prostřednictvím informativního dopisu, který bude rozesílat úřad práce. MPSV také v současné době připravuje pro rodiče aktivní, cílenou a podrobně vysvětlující komunikační kampaň,” dodala Brodská.

Již před časem jsme pro vás spočítali několik modelových případů, kolik která rodina stihne vyčerpat ze zvýšeného rodičovského příspěvku. Prostudovat si je můžete zde:

Reklama

Doporučované