Hlavní obsah

Výstava v Lobkowiczkém paláci ukazuje digitální umění

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

S uměním v digitální podobě, které lze sbírat a nakupovat podobně jako umění v jeho tradičních formách, se mohou seznámit návštěvníci výstavy v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě.

Článek

Přístupná je zdarma ode dneška do pátku, v sobotu začne dražba těchto děl, kterým se říká nezaměnitelné tokeny (Non-Fungible Tokens, NFT).

Výtěžek dražby by měl jít na podporu Lobkowiczkých sbírek a návštěvníci výstavy budou moci získat i jeden token, který může být prvním počinem do jejich případné sbírky, řekl dnes novinářům William Rudolf Lobkowicz, který je potomkem slavného šlechtického rodu. Projekt, který zahrnuje i konferenci, nazvali Non-Fungible Castle.

Token je kód, čip nebo přístupový klíč, podle toho, v jakém oboru se používá. Ve stolní hře, kde nahrazuje měnu, je to žeton či kupon. V případě umění je to nosič pro dílo, jímž může být cokoli od obrazu přes hudbu až po text a které lze zobrazit na vybraném zařízení od mobilu po televizní obrazovku.

NFT se na specializovaných internetových tržištích prodávají i za kryptoměny. Zásadním prvkem u tokenů je nezfalšovatelné potvrzení jejich vlastnictví, které je zapsáno do decentralizované databáze transparentních on-line transakcí, takzvaného blockchainu.

Lobkowic dnes uvedl, že úvahy vedoucí k projektu Non-Fungible Castle začaly během pandemie. Tehdy se mimo jiné uzavřely objekty, ve kterých Lobkowiczové prezentují své sbírky, a zmenšily se možnosti, jak na jejich údržbu a správu získávat peníze. Kromě projektu jóga v historickém prostředí, kdy se streamovalo cvičení z palácových prostor, kde sbírky sídlí, měly podle Lobkowicze velký úspěch virtuální prohlídky. „Měli jsme na jednom streamu lidi z šesti kontinentů. Začali jsme hledat cesty, jak naše sbírky představit širšímu publiku. A narazili jsme na NTF - ne kvůli ceně, ale kvůli technologii, díky níž může umění cestovat během sekundy po celém světě,“ řekl.

Digitální umění ve formě tokenů se prodává za ceny vysoké podobně jako u tradičního umění. Mezi umělci, kteří se věnují tvorbě NFT, figurují i čeští tvůrci. Díla některých z nich se prodávají na NFT tržišti, které v červnu spustila společnost Binance, největší kryptoměnová burza na světě. Jako tokeny se prodávají třeba díla Julia Reichela, Anežky Hoškové nebo Joea Muczky juniora. Jeho dílo The right direction se 8. října prodalo za 45.400 dolarů (zhruba milion korun) a jedná se o nejdražší české NFT, sdělil ČTK mediální zástupce Jan Hostinský.

Výstava v Lobkowiczkém paláci může být pro širší veřejnost první možností, jak se s digitálním uměním seznámit. Uvidí na ní třeba obraz Paola Veronese v originále a vedle něj token - obraz, který se mění a nabízí i pohled na strukturu nehotového plátna, kterou odhalil rentgen. Dalším dílem v podobě tokenu je notový zápis hudby zkomponované Annou Marií Vilemínou, hraběnkou z Althannu - návštěvník ho uvidí také v pohybu a za doprovodu hudby.

Dalšími vystavenými tokeny jsou díla, která vytvořili současní umělci inspirovaní obrazy z Lobkowiczkých sbírek, nebo díla, která pořadatelé nazývají restaurátorskými tokeny. Těmi jsou třeba digitální podoby dvou skleněných negativů, na nichž byly před více než sto lety zachyceny dva obrazy slavného českého barokního malíře Petra Brandla. Obrazy byly zkonfiskovány nacisty a nebyly nikdy vráceny, uvádějí Lobkowiczové. Skleněné negativy jsou velmi citlivé materiály a tato NFT souvisí s bezprostřední potřebou jejich záchrany a také širším cílem digitalizace celých Lobkowiczkých sbírek.

Reklama

Doporučované