Hlavní obsah

Výstavba vodojemu za 70 milionů v Liberci asi začne letos

Foto: Nadezda Murmakova, Shutterstock.com

Liberec

Reklama

V Liberci by letos měla začít dlouho očekávaná výstavba vodojemu Horská s přivaděčem. Stavba za 70 milionů korun by měla vyřešit nedostatečné zásobování vodou pro část Ruprechtic.

Článek

Náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová uvedla, že město uspělo se žádostí o dotaci z Ministerstva pro životní prostředí. „Podpora by měla být ve výši 46 milionů korun,“ dodala.

Na špatné zásobování vodou si obyvatelé z části Ruprechtic kolem Horské ulice stěžují už asi 20 let. Kapacita vodovodní sítě tam je nedostatečná. „Je tam mnoho lidí, kteří si stěžují na to, že jim tlak vody klesá pod použitelnou mez, a pak jsou lidé, kteří na vodovod z nějakých historických důvodů napojeni nejsou, a těm už vysychají studny,“ uvedl již dříve náměstek primátora Jiří Šolc. Odhadl tehdy, že výstavba pomůže zhruba 1000 obyvatel města.

Součástí projektu je nejen vybudování vodojemu a přivaděče z Lidových sadů, ale také vodovodních řadů pro nynější i budoucí zástavbu v Ruprechticích. „Je zpracována kompletní projektová dokumentace, je stavební povolení, vykoupili jsme z exekuce kus vodovodu U Slunečních lázní, tak abychom mohli vše scelit,“ řekl dnes Šolc. Vybudováním vodojemu a navazujících sítí by měla být zajištěná nejen dostatečná dodávka pitné vody pro oblast kolem ulic U Slunečních lázní a Elišky Krásnohorské, ale i pro připojení domů v oblasti ulic Kovařovicova, Hostivítova, Divoká, Krakonošova a Trpasličí.

Termín zahájení výstavby město zatím nemá. Podle náměstkyně se připravuje vypsání soutěže, z níž by měla vzejít firma, která vodojem postaví. Očekává, že výsledek výběrového řízení by mohl být známý na konci prvního čtvrtletí.

Reklama

Doporučované