Hlavní obsah

Výstaviště připravuje jarní Floru Olomouc, má i záložní plán

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pracovníci Výstaviště Flora v Olomouci zahájili přípravu jarní etapy největší a nejstarší tuzemské květinové výstavy Flora Olomouc, kterou by výstaviště mělo hostit v druhé polovině dubna.

Článek

„Loni byla tato jarní přehlídka květin kvůli nastupující pandemii koronaviru poprvé za 60 let existence zrušena. Vedení olomouckého výstaviště doufá, že letos se epidemická situace do dubna zlepší a akci bude možné uspořádat. Záložní plán počítá aspoň se zahradnickými trhy,“ řekla mluvčí Výstaviště Flora Kristýna Buchtová.

Jarní etapu výstavy květin Flora Olomouc v několika pavilonech a okolních parcích každoročně navštěvují desítky tisíc lidí. Oblíbená je zejména mezi zahrádkáři, kteří na výstavě mohou nakoupit sadbu a pomůcky. „Pustili jsme se do toho (přípravy jarní výstavy), jelikož aby se jarní Flora stihla uspořádat, tak se s tím musí začít už v lednu. Samozřejmě sledujeme situaci, ale zatím nevíme, jak to bude vypadat. Připravujeme i záložní variantu, která počítá aspoň s venkovními zahradnickými trhy,“ uvedla Buchtová, podle které zahradnické trhy byly loni náhradou jarní Flory. „Můžeme je udělat například tři víkendy po sobě, aby se návštěvníci rozložili a nebylo jich tady najednou velké množství,“ dodala.

Výstaviště Flora může podle Buchtové využít loni připravený koncept jarní etapy výstavy, kterou nakonec kvůli pandemii neuspořádalo. O osudu jarní etapy i letos rozhodnou aktuální opatření vlády. Podle Buchtové nelze termín akce posunout na květen, kdy bude větší šance, že preventivní opatření zavedená v souvislosti s pandemií koronaviru už nebudou tak přísná. V tu dobu jsou totiž naplánovány další výstavy a navíc už bude v plném proudu zahrádkářská sezona.

Loni byly na Výstavišti Flora uspořádány za přísných hygienických opatření až letní a podzimní etapy výstavy Flora. Stánky a expozice byly rozmístěny tak, aby se zamezilo kumulaci návštěvníků a mohly být dodrženy předepsané rozestupy. Pracovníci kontrolovali nošení roušek uvnitř pavilonů a regulovali počet návštěvníků pavilonu A pomocí kamer. Kapacita hlavního pavilonu byla omezena na 500 lidí, menších pavilonů na 100 lidí.

Reklama

Doporučované