Hlavní obsah

Vystrčil po schůzce se Zemanem: Cesta na Tchaj-wan se stává reálnější

Tisková konference šéfa Senátu Miloše Vystrčila po setkání s prezidentem Milošem Zemanem.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman na schůzce s předsedou Senátu probral kauzu výhrůžného čínského dopisu.

Článek

Šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS se dnes dočkal schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Na ní se jej zeptal na okolnosti vzniku dopisu z čínské ambasády, který se našel v lednu v aktovce již zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery.

Vystrčil s prezidentem probral několik nejasností. „Proč dopis z čínské ambasády nesměřoval rovnou do Senátu, ale na podatelnu Hradu? Já to považuji za nelogičnost, ale s panem prezidentem jsme se neshodli,“ uvedl předseda Senátu.

Obdobně Vystrčil prezidentovi přednesl nejasnosti ohledně vyjadřování úředníků Hradu i toho, jakou váhu dopis pro obě strany má. „Debatu jsme byli nuceni ukončit s tím, že každý si ponechal svůj názor,“ řekl Vystrčil.

Na schůzce prezidentovi také dle svých slov řekl, že čínská ambasáda v agresivním chování pokračuje. „Poprvé si stěžovala, když jsem děkoval Tchaj-wanu za ochranné pomůcky. Podruhé volali mému šéfovi kanceláře, aby nás varovali, kdybychom náhodou chtěli blahopřát nové tchajwanské prezidentce,“ popsal Vystrčil.

Následně odpověděl i na dotaz, jestli má v plánu cestu na Tchaj-wan absolvovat. „Je to reálnější a reálnější,“ řekl.

Dokument s razítkem čínské ambasády v Praze a také Kanceláře prezidenta republiky varoval Kuberu před plánovanou návštěvou Tchaj-wanu. S tím, že jinak bude potrestán on i české firmy podnikající v Číně.

Vystrčil dopis považuje za „vyhrožování a zásah do české suverenity“, zatímco prezident Zeman za „nafouknutou bublinu, o níž se nemá smysl bavit“.

Napjatou atmosféru umocňuje skutečnost, že Kuberova rodina je přesvědčena, že právě ohromný tlak Hradu a Číny způsobil infarkt, jemuž bývalý předseda horní parlamentní komory letos 20. ledna podlehl.

Reklama

Doporučované