Hlavní obsah

Výzkumné centrum v Brně se bojí nižší podpory, byla by likvidační

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se obává snížení podpory státu, které by mohlo být v konečném důsledku likvidační. ČTK to řekl ředitel centra Pavel Iványi.

Článek

Letos je podpora 180 milionů korun, příští rok by podle Iványiho měla klesnout na polovinu, v roce 2022 se má snížit na 60 milionů a v roce 2023 na 30 milionů. Kvůli omezení projektů by centrum navíc muselo vracet stovky milionů.

Mluvčí vlády Jana Adamcová ČTK sdělila, že dotaz se týká resortu zdravotnictví. Vyjádření Ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

Centrum má letos rozpočet 480 milionů korun. Více než polovinu peněz si shání samo z grantů a jiných příjmů, například z klinických studií a spolupráce s průmyslem. V centru pracuje 486 lidí z 30 zemí světa na různé úvazky, celkem je tam po přepočtu 290 plných úvazků.

Iványi se stal ředitelem v květnu. Na příští rok plánoval rozpočet 420 milionů díky úsporám spojeným se zefektivněním provozu. „Počítali jsme po dobu dalších tří let s podporou každý rok 180 milionů. Místo toho se k nám zatím neoficiálně doneslo, že příští rok má být podpora jen 90 milionů a potom se ještě snižovat,“ řekl Iványi.

Podle něj by tak centrum místo rozvoje projektů a další spolupráce muselo už příští rok na polovinu projektů omezit. Zatím není jasné jak a které projekty by to zasáhlo. „Jsme tím překvapeni a nevidíme to jako reálné. Institut má dobré výsledky, finanční kontroly byly na výbornou. Nikdy se nestalo, že bychom neplnili závazky. Místo rozvoje spolupráce bychom museli omezit týmy. A může to pro nás znamenat, že budeme muset vrátit až 350 milionů z projektů, které byly profinancované, a nebude možné je technicky dokončit,“ řekl Iványi. Dodal, že by to znamenalo i nevyčerpání už získaných dalších více než 300 milionů korun v grantech, od kterých by centrum a jeho partneři museli odstoupit.

Vědci se zabývají výzkumem, který může vést k novým lékům, metodám nebo přístrojům v léčbě kardiologických, neurologických nebo onkologických pacientů. Má už tři patenty, ve spolupráci s klinikou Mayo například u diagnózy a léčby srdečních arytmií nebo společnou patentovou přihlášku pro diagnostiku epilepsie. Centrum se podílelo na vývoji nového kardiostimulátoru i výzkumu vývoje kmenových buněk pro regenerativní medicínu. V poslední době se také zabývá výzkumem, který by mohl pomoct v boji proti koronaviru.

Centrum spolupracuje s dalšími organizacemi včetně univerzit, ale právě také s prestižní americkou klinikou Mayo. Ve spolupráci s ní centrum v roce 2010 vzniklo. Nové budovy pro centrum přišly zhruba na tři miliardy korun. Většinu pokryla Evropská unie, která dala peníze na vybavení centra a jeho provoz na pět let. Přispěl i český stát na výstavbu budov, jejich část využívá také svatoanenská nemocnice.

Reklama

Doporučované