Hlavní obsah

Vzácný mokřad, nebo louže na poli? Lysá řešila pozemek pro kraj Jermanové

Foto: Seznam Zprávy

Na městských pozemcích vznikl v zimě mokřad, kterému někteří říkají Žabák.

Reklama

Mokřad se vzácnými živočichy chce Středočeský kraj zalít betonem, varovali ekologové. Krajští politici teď dávají od projektu ruce pryč, část mokřadu ale mezitím sama vyschla a na jeho zbytku chce město postavit vytoužený obchvat.

Článek

Zastupitelé Lysé nad Labem mají za sebou bouřlivé zasedání. Opozice požadovala revizi chystané smlouvy na prodej pozemků, na kterých má Středočeský kraj vybudovat takzvaný Svět záchranářů. Převod za symbolickou korunu měl Lysé zajistit krajskou investici do bohulibého projektu pro vzdělávání dětí.

Podobnou atrakci už mají v Karlových Varech. V areálu měla být vodní plocha, na které záchranáři dětem ukazují záchranu tonoucího, místnost, která se dá zapálit a znovu uhasit, nebo dopravní hřiště i s předváděním dopravních nehod.

+11

Opozice a ekologové ale v květnu upozornili na to, že na pozemcích určených pro Svět záchranářů vznikl mokřad, do kterého se nastěhovali vzácní ptáci a další živočichové. Tlak veřejnosti a politiků nakonec Středočeský kraj přiměl stavbu odložit.

Jenomže realita je dnes trochu jiná. Z polí, na kterých měl vzniknout Svět záchranářů, voda odtekla. Na místě plánovaného parkoviště dál stojí hromada hnoje, stejně jako stála před únorovým deštěm. A mokřad s chráněnými živočichy vydržel pouze na místě, kde chce město stavět dlouho plánovaný a všemi kýžený obchvat města.

Předvolební boj proti suchu

Tématu se mezitím na sociálních sítích chytili politici všech úrovní. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na Twitteru napsal, že bude ministerstvo jednat s krajem i městem, aby se pro záchranářský park našlo jiné místo a mokřadu se zajistila zákonná ochrana.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dokonce nelenila a vyrazila se k mokřadu vyfotit. Její kolegové, starosta Roztok Jan Jakob a místopředseda strany Tomáš Czernin, zase upozorňovali na bagr, který přijel vyčistit zanesený odtok odvodňovací strouhy.

Foto: Instagram / top09_cz

Předsedkyně TOP 09 u mokřadu.

Kraj nakonec od záměru stavby Světa záchranářů couvl s tím, že projekt nepatří mezi jeho priority a mohl by případně vzniknout až za dva roky nebo na jiném místě. Zájem politiků o „louži“ u Lysé nad Labem může mít jednoduché vysvětlení - blíží se krajské volby, ve kterých pro koaliční ANO, ČSSD a KSČM nebude vůbec jednoduché uhájit status quo. Boj proti suchu je přitom jedním z hlavních témat říjnových voleb.

Mokřad na nesprávném místě

Starosta Lysé nad Labem náhlému zájmu o osud městského pozemku nerozumí.

„Začali tomu říkat Žabák, dokonce to někdo zapsal na internetu do mapy. Jak je to možné? Tady z toho mají lidé srandu, ale celá republika chrání mokřad,“ rozčiluje se Karel Votava, starosta a předseda místní buňky ČSSD.

„Bydlím tři sta metrů odsud, chodím chytat ryby do Okrouhlíku. Nikdy jsem tu žádný mokřad neviděl. V únoru dvakrát zapršelo, na louce stála voda,“ kroutí hlavou.

A letecké mapy mu dávají za pravdu. Na snímcích z posledních dvaceti let skutečně žádná vodní plocha není.

Foto: Lysá nás spojuje

Mokřad Žabák na nákresu opozice.

Foto: Mapy.cz

Mokřad Žabák na fotomapě.

Ani letecké mapy ale nezachycují celou dnešní realitu. V západní části pozemků označovaných jako „mokřad Žabák“ dnes skutečně stojí voda, jak částečně ukazuje plánek politického uskupení Lysá nás spojuje. Dnes voda dosahuje spíš jen k řadě stromů, která je vidět na leteckém snímku. A ještě před několika týdny i na východních pozemcích určených pro Svět záchranářů stála voda, na kterou se slétali ptáci.

Mokřad nejspíš vznikl kombinací několika faktorů. Pozemek leží v ďolíku mezi poli na území s vysokou spodní vodou. Po jeho severní hraně běží odvodňovací strouha, která protéká propustí pod železniční tratí a vlévá se do rybníka Okrouhlík. A právě tato propust je dnes takřka zanesená, takže voda nemá kam odtékat.

Letošní únor byl skutečně nadprůměrně úrodný na srážky, kvůli relativně vysokým teplotám místo vloček padal déšť. Výsledkem byla hluboká louže na dvou udržovaných loukách a ještě o něco hlubší louže v místě, které kvůli plánované stavbě obchvatu leží ladem.

Foto: Vojtěch Gavriněv

Propust pod tratí je i po nedávné stavební úpravě takřka úplně ucpaná.

Do vzniklého mokřadu se okamžitě nastěhovala zvířata. Průzkum odborníka z Karlovy Univerzity odhalil 4 druhy obojživelníků, 2 druhy plazů, 79 druhů ptáků a 8 druhů savců, z toho 15 druhů patří do kategorie ohrožených, 22 do kategorie silně ohrožených, 4 druhy dokonce do kategorie kriticky ohrožených.

„Mokřad je možné dobudovat“

Jenomže voda z louky odtekla a díky zanesené strouze vydržela pouze na území, kterým má vést dálnice. A to je podle starosty největší problém.

„Denně nám městem projede 10 až 12 tisíc aut. Pracujeme na vybudování obchvatu dvacet let, vykupujeme pozemky pro kraj. Navíc to musíme stihnout do roku 2023, abychom mohli vyčerpat dotace. Já nemám nic proti přírodě, ale to musí posoudit odborníci, máme vytipovaná území na jiných pozemcích města, kde můžeme zadržovat vodu v krajině,“ říká starosta.

Lysá nás spojuje oficiálně trvá na tom, že lze stavbu dálnice se záchranou mokřadu skloubit.

„Jsou technická řešení, jak mokřad zachovat. Původní varianta počítala s tím, že se tam udělá násep a na něm povede těleso stavby. To se nám zdá nerozumné. Obchvat podporujeme, ale existuje třeba možnost postavit pilíře, po kterých povede,“ tvrdí jeden z opozičních zastupitelů Jan Burian (KDU-ČSL).

A vysvětluje, proč chce od smlouvy se Středočeským krajem na prodej pozemků za 1 korunu odstoupit. Zastupitelstvo Lysé prodej odhlasovalo už před rokem, ze strany Středočeského kraje ale smlouva dosud není schválená.

„Oni to neschválili z toho důvodu, že jsme si do smlouvy dali podmínku, že pokud Svět záchranářů do nějaké doby nevybudují, tak pozemky opět za korunu převedou do majetku města. Když je to nyní ze strany Středočeského kraje takhle nejisté, tak chceme od této smlouvy odstoupit,“ říká Burian.

A co říká k pozemku, na kterém měl stát Svět záchranářů? Studie ekoložky Kateřiny Lagner Zímové podle Buriana dokládá význam mokřadu. Politik má ale částečné pochopení i pro ty, kdo samotnou existenci „mokřadu Žabák“ zpochybňují.

„Je to lokalita, která v té naší suché, rovné krajině obsahuje skutečné přírodní bohatství. Je to snížené místo s předpoklady pro to, aby se tam za rozumné peníze mohl mokřad případně dobudovat,“ říká Burian.

Neúspěch ochránců Žabáku

Na úterní jednání zastupitelstva dorazil podpořit opoziční návrh sám Czernin, jenž Lysou zastupuje v Senátu, a několik odborníků, kteří hájili zachování mokřadu. Z diskuze vyplynulo, že podle odpůrců Světa záchranářů má cenu mokřad chránit, i když vznikl teprve nedávno a je zčásti takříkajíc sezonní.

Městská koalice ale trvá na tom, že podpora mokřadu znamená v první řadě ohrožení stavby obchvatu, o který město usiluje posledních šestnáct let a do kterého vložilo peníze na výkup pozemků.

Vypjatou diskuzi ukončilo hlasování, ve kterém se projevila početní převaha městské koalice. Ve schváleném protinávrhu městské zastupitelstvo požádalo Středočeský kraj o vyjádření ke koupi pozemků pro Svět záchranářů a uložilo radě města biologické posouzení celé lokality po ročních obdobích. Změna územního plánu, která má stavbu Světa záchranářů umožnit, mezitím běží dál.

Reklama

Doporučované