Hlavní obsah

Vzdávám to, jsme jen alibi, zklamaná del Ponteová odchází z komise OSN pro vyšetřování v Sýrii

Zklamaná del Ponteová odchází z komise OSN pro vyšetřování zločinů v SýriiVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Komise nemá podle del Ponteové politickou podporu ze strany Rady bezpečnosti OSN.

Článek

Bývalá švýcarská prokurátorka Carla del Ponteová odchází z komise OSN vyšetřující porušování lidských práv a válečné zločiny. Komise podle ní nemá politickou podporu ze strany Rady bezpečnosti OSN, slouží prý jen jako alibi. „Jsem zklamaná, vzdávám to. Už jsem napsala rezignační dopis a odešlu jej v nejbližších dnech," řekla švýcarskému listu Blick bývalá švýcarská generální prokurátorka.

Komise pro vyšetřování v Sýrii vydala v reakci na odchod del Ponteové prohlášení, že práce musí pokračovat, a to ve jménu nesčetných Syřanů, kteří se stali oběťmi nejhoršího porušování lidských práv a zločinů. Zároveň ocenila příspěvek a úsilí del Ponteové o nastolení spravedlnosti. Prokurátorka se ke komisi přidala v září 2012, o rok dříve byla komise ustavena. Ačkoliv vydala mnoho zpráv, Damašek jejím členům nikdy nepovolil navštívit Sýrii.

Podle del Ponteové teď všichni aktéři syrského konfliktu představují zlo. „Ze začátku bylo dobro a zlo. Opozice byla na straně dobra a vláda v roli zla. Teď jsou všichni v Sýrii na straně zla. Vláda Bašára Asada spáchala strašlivé zločiny proti lidskosti a použila chemické zbraně. A opozice se v současnosti skládá jen z extremistů a teroristů," usoudila del Ponteová.

Bývalá prokurátorka si udělala renomé vyšetřováním zločinů proti lidskosti v bývalé Jugoslávii a Rwandě. Hrůzy, jež v obou zemích viděla, se ale prý nevyrovnají zločinům, které byly spáchané v Sýrii. Komise opakovaně žádala Radu bezpečnosti OSN, aby pověřila Mezinárodní trestní soud vyšetřením zločinů v Sýrii, proti ale bylo Rusko jako spojenec Damašku.

K tématu

Reklama

Doporučované