Hlavní obsah

Vzkaz „šéfovi“ podle USA korunního prince s vraždou novináře Chášakdžího nutně nespojuje

Vražda Džamála Chášakdžího: Vzkaz „šéfovi“ podle USA ke korunnímu princi nutně nevede.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Vzkaz „řekněte o tom šéfovi“ na nahrávce zachycující smrt saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího s případem nespojuje saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Na konferenci v Singapuru to řekl americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Článek

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa řekl, že osobně nahrávku, o kterou se mělo Turecko se Spojenými státy podělit, neslyšel. Podle listu The Washington Post ale uvedl, že lidé, kteří jsou s nahrávkou obeznámeni, mu řekli, že vzkaz „řekněte o tom šéfovi“, který měl do telefonu po Chášakdžího smrti říct člen patnáctičlenného komanda, které do Turecka, kde saúdskoarabský novinář zemřel, vyslal Rijád.

O telefonátu jako první informoval na začátku týdne americký deník The New York Times. K tomu, že „šéfem“ byl myšlen Muhammad bin Salmán, se podle deníku přiklánějí mimo jiné i pracovníci CIA a turecké tajné služby.

Americká média ale už záhy po zjištění uvedla, že veřejně administrativa Donalda Trumpa, alespoň zatím, korunního prince s vraždou nespojí. Na nahrávce podle zdrojů deníku není Muhammad bin Salmán zmíněn výslovně, proto panují pochybnosti.

Boltonova slova to jen potvrzují. Jeho vyjádření pro média na konferenci v Singapuru tak do značné míry kopírovala dřívější vyjádření prezidenta Trumpa. Americký prezident podle The Washington Post apeloval na své okolí, aby akceptovalo vysvětlení Chášakždího smrti poskytnuté Rijádem. Saúdové ovšem svou verzi o událostech na saúdskoarabském konzulátu v tureckém Istanbulu a následně uvnitř konzulovy rezidence už několikrát změnili.

Reklama

Doporučované