Hlavní obsah

Vznikla první koronavirová předpověď. Počítá se „smrtícím prosincem“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Výzkumný ústav při lékařské fakultě Washingtonské univerzity IHME přišel s „první globální koronavirovou předpovědí“, která odhaduje pandemický vývoj do konce roku. To nejhorší svět podle ní teprve čeká.

Článek

Mezi začátkem září a prvním lednem příštího roku je podle výpočtů odborníků z Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) v sázce 770 000 životů, které závisí na tom, jak se vlády států postaví k podzimnímu „zrychlení“ pandemie covid-19. I v případě, že počínání všech zemí v boji s koronavirem bude velmi dobré, vědci odhadují, že na konci roku si každý den koronavirus po celém světě vyžádá asi 20 000 mrtvých, což je dvakrát až třikrát víc, než v půlce dubna, kdy svět zažíval největší krizi. Mezi nejhůře zasaženými regiony uvádí zpráva na prvním místě Evropu.

Jak už naznačují první zmíněné závěry, předpověď není absolutní. Vědci ji rozdělili do tří linií, které počítají s různými reakcemi - pozitivní scénář, nejpravděpodobnější scénář a nejhorší scénář.

V případě pozitivního scénáře experti počítají s tím, že vlády zavedou opatření vynucující sociální distancování pokaždé, když denní úmrtnost lidí s koronavirem přesáhne osm na milion obyvatel. Druhou imaginární podmínkou je plošné nošení roušek „téměř všude“. Za nejpravděpodobnější scénář považují vědci „individuální použití roušek“ bez změn v opatřeních oproti stávající situaci. Nejhorší scénář pak kalkuluje s „pokračováním uvolňování opatření“ včetně povinností spojených se sociálním distancováním a nošením roušek.

Obrovský nárůst počtů nově nakažených má podle vědců začít už v říjnu.

Takto se budou podle vědců z IHME vyvíjet globální denní počty nakažených. Za povšimnutí stojí obrovský rozdíl mezi dosavadním odhadem všech nakažených (nejen těch potvrzených testováním) a oficiálními statistikami. Například 8. září se podle odhadu po celém světě nakazily asi dva miliony lidí, oficiální čísla od vlád států, které odkazují na počet pozitivních testů, uvádí zhruba desetkrát nižší číslo.

Od listopadu mají začít dramaticky stoupat i denní počty mrtvých.

Mrtvých má být koncem roku při nejhorším scénáři téměř 82 tisíc denně, což je bezmála desetinásobek čísel z letošního dubna. Při nejpravděpodobnějším scénáři pak 27 tisíc a při pozitivním 20 tisíc. V posledních dnech umírá globálně okolo pěti tisíc lidí.

Celkem IHME odhaduje, že do konce roku bude celkový počet mrtvých na covid-19 při nejpravděpodobnějším scénáři činit 2,8 milionu lidí, přičemž dosud zemřelo necelých 900 tisíc lidí. Pozitivní scénář se má na silvestra zastavit na čísle dva miliony a nejhorší až na čtyřech milionech.

Kde to bude nejhorší?

Aktuálně se takový přepočet v uvedených zemích pohybuje nanejvýš v desítkách.

„Smrtící prosinec“ v Evropě

Téměř polovinu pozic z předpokládaného žebříčku států s nejvyšším procentem mrtvých na 100 000 obyvatel obsadily státy Evropy. A není to náhoda, právě starý kontinent má podle výhledu dostat největší ránu. „Čelíme vyhlídce smrtícího prosince, speciálně to platí pro Evropu, střední Asii a Spojené státy,“ píše se ve zprávě.

Násobný nárůst v počtu nakažených i mrtvých bude podle vědců zčásti důsledkem sezonního skoku souvisejícího s podzimním a zimním počasím ve státech na severní polokouli. „Lidé žijící na severní polokouli musí být s blížící se zimou obzvláště na pozoru, koronavirus, jakožto i zápal plic bude v chladnějším klimatu rozšířenější,“ řekl ředitel IHME Christopher Murray.

Murray v úvodním textu studie vyzývá k poučení se z příkladu států, kde se podařilo koronavirovou pandemii zvládnout. Předpověď podle něj slouží i jako „podtržítko problému s takzvanou kolektivní imunitou, která v podstatě ignoruje vědu i etiku a může vést k milionům úmrtím, kterým by se dalo předejít“.

IHME už v minulosti poskytl například krátkodobější předpověď počtu mrtvých v USA, která se nejspíš naplní. V červnu předpověděla, že do 1. října ve Spojených státech zemře lehce přes 200 000 lidí, k 8. září jich USA evidují 193 000.

Reklama

Doporučované