Hlavní obsah

Vzpoura v tajných službách? Další svědci proti Trumpovi, Washington měl chtít i změny v Naftogazu

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Problémy amerického prezidenta Donalda Trumpa se rychle prohlubují. Objevil se nejméně jeden další člověk s informacemi o údajném nátlaku na Ukrajince kvůli vyšetřování syna Trumpova pravděpodobného protikandidáta Joe Bidena. Agentura AP zas píše o tlaku na Kyjev kvůli plynárenské společnosti Naftogaz.

Článek

Je možné, že lidí z prostředí amerických služeb „donášejících” na Trumpovy praktiky, je více. Tým právníků zastupující prvního whistleblowera potvrdil, že má dalšího klienta.

Právník Andrew Bakaj na Twitteru napsal, že zastupuje „vícero whistleblowerů”. Neupřesnil ale jejich přesný počet. Neví se ani, jestli jsou všichni z prostředí zpravodajských služeb.

O možné nové stížnosti z řad zpravodajců už v pátek psal deník The New York Times. Kolik tak celkem oznamovatelů je, zůstává nejasné. Druhý whistleblower, kterého právníci potvrdili, má mít ale informace z první ruky. Už také hovořil s generálním inspektorem amerických tajných služeb Michaelem Atkinsonem.

Bílý dům: Nic to nemění

„Nezáleží na tom, kolik lidí samo sebe nazve whistleblowery na základě toho samého telefonátu, který už prezident zveřejnil. Nemění to nic na tom, že prezident neudělal nic špatného,” řekla k novým informacím mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

Podle médií mohou zprávy oslabit prezidentovu obranu vůči obviněním ze zneužití funkce. Těm Trump čelí od září kvůli informacím o červencovém telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Na rozhovor v srpnu ve stížnosti upozornil pracovník zpravodajských služeb, podle kterého Trump vyvíjel na Zelenského nátlak, aby Ukrajina vyšetřovala jeho politického rivala Joea Bidena a jeho syna Huntera. Podle stěžovatele následovala snaha Bílého domu informace o telefonátu co nejvíce odsunout do pozadí a ztížit přístup k jeho přepisu. Deník The New York Times minulý týden napsal, že stěžovatel byl zaměstnancem Ústřední zpravodajské služby (CIA) a jistou dobu působil v Bílém domě.

Cíl: Naftogaz

Nových podezření souvisejících s Ukrajinou je ale víc. Agentura AP v neděli v noci napsala, že podnikatelé s vazbami na Trumpa a jeho právníka Rudolpha Giulianiho se pokoušeli Ukrajince přesvědčit k výměně vedení státní plynárenské společnosti Naftogaz.

Byznysmeni, mezi kterými byli i sponzoři republikánské strany, měli chtít s novým vedením Naftogazu uzavřít lukrativní smlouvy. Jejich plán prý padl kvůli změně vlády a volební prohře ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Role Giulianiho podle AP zůstává neobjasněná.

S novou iniciativou měl záhy přijít americký ministr energetiky a bývalý texaský guvernér Rick Perry.

Perry se setkává s ukrajinskými politiky často, viděl se už i s novým prezidentem Zelenským. Sám Trump ho v pátek označil za hlavního iniciátora červencového rozhovoru s ukrajinským protějškem.

Podle agentury AP, která se odkazuje na čtyři různé zdroje, měl Perry letos v květnu Zelenského přesvědčovat k výměnám v dozorčí radě Naftogazu. Na seznamu svých kandidátů měl mít svého bývalého sponzora z Texasu.

Perryho mluvčí sdělila, že ministrovy rozhovory s ukrajinskými politiky na téma Naftogazu byly součástí „úsilí o reformu energetického sektoru země a vytvoření prostředí, ve kterém mohou podnikat západní země”.

Reklama

Související témata:

Doporučované