Hlavní obsah

WHO: Členské státy se shodly na vyšetřování začátku pandemie

Foto: Profimedia.cz

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reklama

Světové zdravotnické shromáždění, které je hlavním orgánem Světové zdravotnické organizace (WHO), schválilo rezoluci, která požaduje nezávislé a nestranné vyšetření světové reakce na pandemii covid-19.

Článek

Proti přijetí rezoluce se nepostavila žádná ze 194 členských zemí WHO, mezi nimiž jsou i USA a Čína, informovala agentura AFP.

Schválený text připravila Evropská unie, už před schválením jej ale podpořila více než stovka dalších členských zemí WHO včetně Austrálie, Číny, Indie, Japonska, Jižní Koreje, Ruska, Británie či Kanady. Text žádá „nestranné, nezávislé a kompletní“ vyšetření mezinárodní reakce na pandemii, kterou koordinovala WHO.

Cílem přitom podle rezoluce je „zlepšit schopnost mezinárodního společenství v prevenci pandemií a přípravě a reakce na ně“.

Rozdílné byly v uplynulých týdnech názory na to, kdy by mělo vyšetřování začít. Zatímco Spojené státy a některé další země tlačily na okamžité vyšetřování, Čína trvala na tom, že je třeba nejprve dostat šíření koronaviru SARS-CoV-2 pod kontrolu.

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí při zahájení zasedání Světového zdravotnického shromáždění uvedl, že nezávislé vyšetřování podporuje, ale že nyní na něj není „ta správná doba“. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondělí slíbil, že vyšetřování nařídí „v nejbližším vhodném okamžiku“.

Text, který dnes Světové zdravotnické shromáždění schválilo, hovoří podle agentury AFP o tom, že by vyšetřování mělo začít „co možná nejdříve“.

Světové zdravotnické shromáždění se letos konalo kvůli pandemii jen dva dny. Začalo v pondělí a dnes končí. Zástupci jednotlivých členských zemí se jej účastnili prostřednictvím videokonference.

Reklama

Doporučované