Hlavní obsah

Wimbledon navýšil odměny hráčům, kvůli brexitu si ale tenisté víc peněz nevydělají

Přestože Wimbledon navýšil částku na odměny hráčům turnaje, reálně si tenisté odnesou méně. Může za to klesající libra.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Slavný tenisový turnaj Wimbledon navýšil pro svůj 131. ročník hráčskou dotaci. Pobrexitový propad libry vůči dolaru, za který většina hráčů své odměny mění, však reálnou výši peněžní částky naopak mírně sníží.

Článek

Pro vítěze mužské i ženské části turnaje je připraveno 2,2 milionu liber. Oproti loňským dvěma milionům se jedná o nominální navýšení, propad libry vůči dolaru však hráčům drobně ubere.

Loni měla libra cenu 1,46 dolaru. Dva miliony liber pro vítěze znamenaly 2,92 milionu dolarů.

Poté, co Británie odhlasovala odchod z Evropské unie, začala libra dramaticky klesat. Vůči dolaru tak nyní dosahuje hranice 1,29. I při navýšení letošní výhry na 2,2 milionu liber činí dolarová výhra po přepočtu 2,83 milionu.

Vedle nominálního navýšení odměn pro vítěze se zvýšila také celková dotace turnaje - z 28,1 na 31,6 milionu liber.

Srovnání odměn pro vítěze mužské a ženské dvouhry.

Dopad měnových výkyvů ovlivní většinu hráčů, kteří si obvykle mění turnajovou odměnu za dolary. Nepříznivý vývoj libry ale nemusí trápit Skota Andyho Murrayho, jenž je z pozice světové jedničky hlavním favoritem turnaje.

V pořadí třetí ze čtyř grandslamů tenisové sezony navyšuje odměny pro hráče pravidelně. Od roku 2011 se jedná dokonce o zdvojnásobení.

Z grandslamových turnajů je Wimbledon na druhém místě co do výše hráčských odměn. Více si vydělají pouze vítězové podzimního US Open, a to 3,5 milionu dolarů.

Reklama

Doporučované