Hlavní obsah

Youtuber Standa: Chci mít svobodu. Za obsah mi platí fanoušci

Foto: Archiv StandaShow.cz

Nezávislí tvůrci se dokážou uživit podcastováním nebo natáčením videí i bez závislosti na reklamních inzerentech – za obsah jim platí přímo fanoušci.

Reklama

Článek

Stanislav Hruška zpřístupňuje několikahodinové rozhovory ze své StandaShow fanouškům za měsíční příspěvek na platformě Patreon. Uživí tím sebe i čtyřčlenný tým. Nyní chystá vlastní televizi a web.

Fanoušci můj obsah mají rádi, tak proč si nevzít peníze přímo od nich? Podobnou úvahou se řídí čím dál více nezávislých tvůrců nebo novinářů, kteří opouštějí tradiční mediální domy a utíkají tvořit třeba na newsletterovou platformu Substack. Ta umožňuje odběratelům posílat autorům měsíčně pár dolarů za kvalitní obsah, který dostávají napřímo a bez reklam.

Takzvaná „creator economy“ proniká i do světa podcastů. Jedním z českých autorů, jenž se uživí díky příspěvkům fanoušků, je Stanislav Hruška. Autor populárního rozhovorového formátu StandaShow má téměř 4 tisíce přispěvatelů, kteří mu pravidelně posílají od dvou do 20 dolarů měsíčně.

„Reklamní spolupráce nebo placené podcasty byly taky možnost, ale jsem nezávislý tvůrce, a když si berete peníze od firem, tak se vaše nezávislost značně omezí. Nechtěl jsem se zodpovídat inzerentům, tak jsem zvolil formu předplatného na platformě Patreon, kde mohou diváci za měsíční poplatek sledovat veškerý můj obsah,“ vysvětluje Hruška v podcastu Stopáž.

Příspěvky od fanoušků uživí Hrušku i jeho čtyřčlenný tým. Části rozhovorů zveřejňuje i zdarma na YouTube. „YouTube používám jako sociální síť, podobně jako TikTok nebo Facebook. Na YouTube fungují výstřižky z mých rozhovorů, které trvají jinak dvě hodiny, někdy i déle,“ říká podcaster, který původně pracoval v IT jako produktový manažer.

Možnost zasílat příspěvky tvůrcům podcastů napřímo oznámil i Apple nebo Spotify, Hruška ale buduje vlastní platformu. „Stavíme vlastní web a televizi. Rozhovory chci dělat dál, mám ale tipy na pár tvůrců, kteří mi přijdou docela nedocenění a rád bych je k projektu přizval,“ dodává.

Ve StandaShow už zpovídal epidemiologa Rastislava Maďara, novináře Jindřicha Šídla nebo Danielu Drtinovou, ekonoma Tomáše Sedláčka nebo ministryni financí Alenu Schillerovou. Jak jako nenovinář přistupuje k rozhovorům s politiky? „Mám svůj vnitřní etický kodex, i kdybych vlastně nemusel. Nedávno jsem si vypisoval všechny politiky, kteří byli ve StandaShow. Jediná strana, která nebyla zastoupená, byli komunisté a SPD. Hosty si totiž zvu podle toho, jestli bych byl s nimi schopný jít na pivo, a v SPD jsem nikoho nenašel,“ dodává Hruška.

Proč jsou podcasty tak populární? Proč do StandaShow chodí ministři i anarchokapitalisté? A jak to, že nás Clubhouse bavil jen 14 dní? Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované