Hlavní obsah

Z chemičky unikl plyn a lidé začali odpadávat. Indie hlásí 11 mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Na místě vypukl chaos a panika.

Reklama

Při úniku jedovatého plynu z chemického provozu nedaleko města Višákhapatnam v jihoindickém státu Ándhrapradéš zemřelo nejméně 11 lidí, dalších nejméně 1000 z okolí tří kilometrů si stěžovalo na problémy s dýcháním.

Článek

Lidé podle agentury AP omdlévali přímo na přilehlých ulicích, když se snažili utéct. Na sociálních sítích se šíří fotografie a videa, na kterých je vidět mnoho lidí ležících bezvládně na zemi, někteří z nich patrně omdleli během řízení motorky a zůstali ležet na silnici.

Asi 300 lidí sanitky rozvezly do nemocnic kvůli podráždění očí a potížím s dýcháním a dalších až 1500 záchranáři museli ze zasažené oblasti evakuovat, napsala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího policie. Postižená je tříkilometrová oblast kolem chemičky.

Mezi mrtvými je podle agentury AP i osmiletá holčička.

Plyn unikl v noci na dnešek z továrny jihokorejské společnosti LG Polymers. Vyrábějí se tam plasty, které se využívají pro spotřební zboží, jako jsou hračky, uvedla NDTV. Podle AP se továrna připravovala na rozjetí provozu po odmlce způsobené vynucenou pauzou v době koronavirové karantény.

Únik plynu byl podle policie zastaven a vzduch už je čistý.

Dnešní událost připomněla tragický únik plynu z továrny americké firmy Union Carbide v indickém městě Bhópálu v roce 1984, poznamenala agentura Reuters. Smrtící výpary tehdy zabily okamžitě 1700 osob, v následujících týdnech zemřelo dalších 2500 lidí. Deset let poté dosáhl počet obětí asi 7000 a listina postižených obsahuje na 200 000 jmen.

Reklama

Doporučované