Hlavní obsah
Online

Úmrtí na koronavirus rychle přibývají v USA, Británii a Brazílii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Ve Spojených státech za posledních 24 hodin zemřelo dalších 2073 pacientů nakažených koronavirem, což je o něco méně než předchozí den. Smrtelná bilance tak nyní podle statistik Univerzity Johnse Hopkinse činí 73 095. USA evidují více než 1,22 milionu lidí s koronavirovou infekcí, z nich se okolo 190 000 uzdravilo.

- Nakažených i mrtvých dál přibývá kromě USA také v Evropě, kde od úterka nejvyšší statistiku obětí hlásí Británie. Ve středu překročila hranici 30 000 mrtvých poté, co vláda ohlásila dalších 649 úmrtí. Za den také i díky posílenému testování přibylo 6111 odhalených nákaz, což bylo podle BBC třetí nejvyšší denní číslo za dobu epidemie.

- Itálie ohlásila více nových úmrtí než v úterý, když informovala o 369 dodatečných obětech. Podobně tomu bylo u Španělska, kde za den počet zemřelých s koronavirem vzrostl o 244. Předchozí tři dny byly denní přírůstky vždy nižší než 200. Španělský parlament ve středu opět prodloužil nouzový stav, který tak potrvá nejméně do 24. května.

- Vrchol koronavirové epidemie podle všeho naopak stále čeká Rusko, které čtvrtý den za sebou zaznamenalo více než 10 000 nových nakažených a celkem jich je už registrováno 165 929. Bilance úmrtí se drží na relativně nízké úrovni. Celkem dosud v zemi podle krizového štábu zemřelo 1537 infikovaných.

- V Brazílii dalším dnem po sobě rekordně přibylo lidí nakažených koronavirem i pacientů, kteří kvůli komplikacím souvisejícím s onemocněním covid-19 zemřeli. Ministerstvo zdravotnictví ve středu místního času podle agentury Reuters uvedlo, že počet infikovaných se za posledních 24 hodin zvýšil o 10 503 na celkových 125 218. Nově zemřelo 615 lidí, dohromady jde o 8536 osob.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali online také ve středu:

Světové dění jsme sledovali i včera

  • Japonsko schválilo remdesivir k léčbě covid-19

    Japonsko je tak po USA druhou zemí, která nasazení léku proti koronaviru schválila, píše AFP.  Remdesivir nebyl nikdy schválen pro léčbu žádné nemoci. Původně byl vyvinut pro léčbu eboly, ale výsledky klinických testů v Africe byly zklamáním.

    Krizový expert WHO Mike Ryan mimo jiné uvítal výsledky klinického testování léku remdesivir firmou Giliad, po němž se někteří pacienti s covid-19 rychleji uzdravili. Podle něj tu jsou „známky naděje pro potenciální využití léku“ při léčení pacientů s covid-19.

  • Bundesliga se jako první evropská liga 16. května restartuje

    Hráči německé nejvyšší fotbalové ligy se 16. května vrátí na trávníky. Bundesliga tak je první evropskou ligou, která se po pandemii koronaviru restartuje. Většině týmů zbývá do konce sezony devět zápasů. Poslední hrací víkend je naplánován na 27. - 28. června.

    Německá fotbalová asociace (DFB) uvedla, že sezona bude pokračovat podle přísných zdravotních protokolů, které fanouškům zakazují návštěvu stadionu a vyžadují, aby se hráči testovali na přítomnost covid-19. Na stadionech se podle BBC průměrně bude pohybovat asi 300 lidí.

  • Airbus v dubnu dodal jen 14 letounů, meziročně o 80 procent méně

    Airbusu klesly vlivem pandemie dodávky letadel v dubnu meziročně o 80 procent na pouhých 14 strojů. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat tohoto evropského výrobce letecké techniky. Airbus v dubnu mimo jiné dodal dva širokotrupé letouny. Jedním z nich byl stroj A350 pro Japan Air Lines. Další letadlo z řady A330 Airbus upravoval na vojenský letoun určený pro doplňování paliva.

    Poptávka po tryskových dopravních letadlech, zejména po modelech se dvěma uličkami, se vlivem pandemie nemoci covid-19 propadla. Letecké společnosti se snaží držet hotovost a nepřebírají dodávky, popřípadě jim v převzetí objednaných strojů brání cestovní restrikce.

  • V Bělorusku počet potvrzených případů přesáhl 20 000

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Bělorusku překročil 20 000, informovala dnes místní média s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Na Ukrajině, která má přibližně čtyřikrát více obyvatel, úřady hlásí 13 691 potvrzených případů. Bělorusko ale podle dostupných údajů provedlo více testů než sousední země (229 466 ku 151 569).

    Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, na rozdíl od svého ruského protějšku Vladimira Putina, odmítl kvůli koronaviru zrušit tradiční vojenskou přehlídku na počest vítězství nad nacistickým Německem. Do Minska na 9. května pozval prezidenty ostatních postsovětských republik, jakož i ruské zákonodárce. Ale připustil, že nejspíše nepřijedou kvůli vlastním zákazům a omezením.

  • Francie opět hlásí méně než 200 úmrtí s koronavirem za den

    Oficiální francouzská bilance obětí covid-19 za den stoupla z 25 809 úmrtí na 25 987, což znamená menší nárůst než v předchozích třech dnech. Denní přírůstek se zároveň potřetí v tomto měsíci dostal pod hranici 200 mrtvých, čímž se potvrzuje sestupný trend zahájený ve druhém dubnovém týdnu. Opět výrazně klesl počet pacientů s covid-19 na jednotkách intenzivní péče, podle agentury Reuters je jich poprvé od 25. března méně než 3000.

  • V Polsku je potvrzených případů více než 15 000

    Počet potvrzených případů koronaviru v Polsku přesáhl 15 000, oznámila ve čtvrtek polská média s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Mírný vzestup počtu nakažených hlásí i Maďarsko a Slovensko. V Polsku, které má 38 milionů obyvatel, se od počátku pandemie nákaza potvrdila u 15 047 lidí, z toho 755 zemřelo a 4862 se uzdravilo. Během uplynulých 24 hodin nad Vislou přibylo 324 nových případů a 22 úmrtí.

  • Zdravotníci v New Yorku vykazují nižší promořenost než ostatní

    Test na protilátky u 27 000 zdravotníků v americkém státě New York ukázal, že s koronavirem se jich setkalo menší procento než ostatní místní populace. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci prohlásil newyorský guvernér Andrew Cuomo, podle kterého je to důkaz funkčnosti ochranných prostředků. Cuomo rovněž oznámil, že na komplikace související s nemocí covid-19 v tomto státě ve středu zemřelo 231 lidí, což je o jednoho méně než za předchozí den.

  • V Pákistánu je koronavirus na vzestupu, země ale uvolňuje omezení

    Pákistánský premiér Imran Chán dnes oznámil, že v zemi se od soboty začnou uvolňovat omezení zavedená kvůli koronaviru. Jen o několik hodin dříve přitom místní úřady oznámily nejvyšší denní přírůstek nakažených, informovala agentura Reuters. Premiér rozhodnutí uvolnit omezení zdůvodnil obavami z prohloubení chudoby obyvatel.

    Pákistánské úřady dnes ohlásily 1523 nových případů a 38 úmrtí za 24 hodin. Tato země s asi 215 miliony obyvatel zaznamenala dosud téměř 25 000 případů nákazy a na 580 úmrtí lidí s covid-19. Od konce března v Pákistánu platí omezení pohybu.

  • V Německu sílí kritika proti obnoveným hraničním kontrolám

    Německo zrušilo či zmírnilo řadu karanténních opatření, jejichž cílem bylo zmírnit šíření nemoci covid-19. Nadále ale zůstávají kontroly na hranicích, které je přinejmenším do 15. května povoleno překračovat jen v odůvodněných případech. V Německu proti tomu sílí kritika i v řadách politiků, napsala dnes agentura DPA.

    Na jihu Německa se stále více volá po ukončení hraničních kontrol. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann v rozhovoru pro páteční vydání deníků mediální skupiny Funke řekl, že vláda této německé spolkové země by chtěla, aby se přeshraniční život s Rakouskem a Českem vrátil co nejrychleji do starých kolejí.

  • Británie hlásí 539 mrtvých za den, trend však zůstává příznivý

    Počet úmrtí oficiálně spojovaných s nemocí covid-19 v Británii vzrostl na 30 615 po nahlášení dalších 539 případů během 24 hodin. Dnešní denní bilance je nižší než v úterý a ve středu, ještě výrazněji pak poklesla oproti minulému čtvrtku, kdy bylo hlášeno 674 nových obětí. Čerstvé informace oznámil na pravidelné vládní tiskové konferenci britský ministr zahraničí Dominic Raab.

  • Trump hovořil s Putinem o odzbrojení a koronaviru

    Prezident Spojených států Donald Trump dnes hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o společné odzbrojovací dohodě, jejíž součástí by byla i Čína. V prohlášení to uvedl Bílý dům, který za jedno z dalších témat debaty označil i pandemii nemoci covid-19. Komuniké o telefonátu vydal také Kreml, avšak podle listu Vedomosti se nezmínil o jednání na téma kontroly zbrojení.

    Prezidenti si podle Kremlu vyměnili pozdravy v souvislosti se 75. výročím vítězství nad nacismem a Trump navrhl, že USA pošlou do Ruska zásilku zdravotnického zařízení pro boj proti koronaviru. Podle deníku však není jasné, zda tuto nabídku Putin přijal. Oba prezidenti také hovořili o situaci na světovém trhu s ropou.

  • Itálie hlásí 279 nových úmrtí po nákaze, o sto méně než ve středu

    V Itálii za poslední den zemřelo po nákaze koronavirem 274 lidí. Je to téměř o sto méně než ve středu, kdy země zaznamenala 369 mrtvých s nemocí covid-19. Celkem si už epidemie v zemi vyžádala bezmála 30 000 obětí. S odvoláním na úřad civilní ochrany o tom dnes informovala agentura Reuters. Nově nakažených dnes přibylo 1401, což je téměř stejně jako středečních 1444.

    Od začátku epidemie v druhé půli února zemřelo v Itálii s covid-19 již 29 958 lidí. Zemi to řadí na třetí místo na světě co do počtu úmrtí - první jsou Spojené státy a druhá Británie. Z hlediska potvrzených případů koronaviru, kterých je v Itálii už 215 858, je jihoevropská země rovněž třetí, po USA a Španělsku.

  • Jeden z Trumpových asistentů byl nakažen koronavirem

    U jednoho z osobních asistentů amerického prezidenta Donalda Trumpa byla potvrzena nákaza koronavirem. Dnes o tom informovala televize CNN. Bílý dům zprávu potvrdil a uvedl, že Trump a také viceprezident Mike Pence měli test negativní a oba se těší dobrému zdraví.

    Nakaženým je podle informací CNN jeden z příslušníků námořnictva, kteří jsou do Bílého domu přiděleni prezidentovi jako osobní asistenti. U muže se projevily symptomy ve středu, tedy den po prezidentově návštěvě Arizony. CNN s odkazem na své zdroje uvedla, že prezidenta zpráva znepokojila.

  • Italové budou od 18. května opět smět chodit na mše

    Italská vláda a římskokatolická církev dnes podepsaly dokument, podle nějž se budou věřící moci od 18. května opět účastnit mší. Podle agentury Reuters tím končí spor mezi církví a státem ohledně omezení týkajících se vykonávání náboženských obřadů. Vláda zakázala v rámci protikoronavirových opatření chození na mše v březnu. Mnozí katolíci marně prosazovali, aby činnost církví byla i v době karantény prohlášena za nezbytnou, podobně jako třeba nákup potravin.

  • Francouzský premiér: Vývoj umožňuje v pondělí zahájit uvolňování

    Vývoj epidemiologické situace z posledních dní umožňuje Francii zahájit v pondělí po téměř dvou měsících postupné uvolňování celostátní karantény. Po zasedání vlády to dnes oznámil francouzský premiér Édouard Philippe. Omezení pohybu obyvatel přestanou platit i v pařížském regionu Île-de-France, ačkoli zde pacienti s koronavirem přibývají výrazně rychleji než v jiných částech země. Povinnou izolaci prý nebudou mít nařízenou ani „zranitelné“ skupiny, vláda jim ovšem doporučuje v této karanténě pokračovat.

  • Británie se po víkendu výrazného uvolnění opatření nedočká

    V Británii zůstávají v platnosti veškerá opatření zavedená v boji proti koronaviru a ani o víkendu karanténní režim neprojde dramatickou změnou. Po zasedání britské vlády to médiím sdělil mluvčí premiérské kanceláře v Downing Street. Šéf kabinetu Boris Johnson má v neděli večer oznámit strategii uvolňování restrikcí, přičemž lze prý očekávat jen „velmi omezené“ bezprostřední změny.

    Omezení pohybu obyvatel Spojené království zavedlo po zhoršení epidemiologické situace týden před koncem března, platí tak už déle než šest týdnů. V dubnu je vláda prodloužila do dnešního data, uvolňování nicméně začne nejdříve v pondělí.

  • Orchestry mohou hrát při dodržení rozestupů, řekli němečtí vědci

    Němečtí experti z berlínské nemocnice Charité stanovili podmínky pro hraní v orchestru v době koronaviru. Doporučili mimo jiné, aby hráči na smyčce mezi sebou dodržovali rozestupy 1,5 metru, od hráčů na dechové nástroje by pak měli ostatní držet dvoumetrový odstup, informovala dnes agentura DPA.

    Větší hudební tělesa čítají desítky instrumentalistů. I to je jedním z důvodů, proč milovníci klasické hudby už příliš nedoufají, že letos ještě zajdou na koncert. Němečtí vědci ale soudí, že by to nemusel být takový problém.

  • Řecko otevírá antické památky, turisty chce přivítat v červenci

    Řecko otevře v polovině května pro návštěvníky antické památky, které osiřely v rámci přijatých opatření proti šíření koronaviru před dvěma měsíci. V polovině června začnou fungovat také muzea, uvedla dnes ministryně kultury Lisa Mendoniová. Jihoevropská země se nyní chce soustředit na to, aby zachránila alespoň část zisků z letní turistické sezony, a předpokládá, že pro zahraniční návštěvníky se otevře 1. července, napsal server Greek Reporter.

  • V Německu se na diskotékách tančí v autech

    Navzdory přísným sociálně-distančním opatřením, které v současné době v Německu platí, se lidem ve městě Schüttorf podařilo vyrazit na diskotéku z bezpečí svých aut. V České republice se o podobný kousek pokusila kapela Vypsaná Fixa.

  • Saúdská Arábie zřídila kvůli koronaviru zvláštní policejní útvar

    Saúdská Arábie zřídila zvláštní policejní útvar, jehož členové budou v zemi dohlížet na dodržování zákazu shromažďování více než pěti lidí na veřejnosti. Jde o opatření, které má zpomalit šíření nákazy koronavirem, připomněla dnes agentura Reuters.

    Saúdskoarabské úřady zákaz shromažďování zavedly už dříve a dnes oznámily, že za jeho porušení hrozí podle zákona trest. Rijád zároveň vyzval občany, aby úřady upozorňovaly na osoby, které restrikce porušují.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy