Hlavní obsah

Z jeviště do zubních ordinací. Úřad práce spustil nabídku práce pro umělce

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Mimořádná opatření vyprázdnila divadla i další síně. (ilustrační snímek)

Reklama

Umělci na volné noze často už řadu měsíců nemohou pracovat, Úřad práce jim proto chce pomoci. Vytvořil speciální seznam s nabídkou práce vhodnou pro živnostníky z kultury.

Článek

Kde mohou pracovat umělci, kteří kvůli mimořádným opatřením nemohou vykonávat svoji profesi? Podle Úřadu práce jsou to stovky různorodých pracovních pozic ve všech krajích.

Všechny jsou k dohledání na seznamu, který vyfiltrovali zaměstnanci Úřadu práce. Mezi pozicemi lze najít pokladní nebo prodejce, ale i řidiče, konzultanta, markeťáka nebo vizážistu.

Umělcům ale Úřad práce nabízí i zdravotnické pozice, jako jsou zdravotní asistent nebo sestra, či dokonce zubní instrumentář.

„Vypadá to šíleně, ale měl jsem kolegyni, která byla zdravotní sestra u zubaře a do toho tancovala v muzikálu, což ji živilo lépe než práce sestry u zubaře. Vím, že mezi námi jsou lidé, kteří to mají vystudované a mohou to dělat,“ vysvětluje Lukáš Vilt, ředitel nově vzniklé organizace Kulturní sféra, která se snaží zastřešovat a hájit zájmy umělců na volné noze.

Umělec-ajťák

Právě Vilt měl Úřadu práce pomáhat s vytipováním vhodných nabídek pro umělce a společně s poslankyní Marcelou Melkovou (ANO) stál u zrodu nápadu na speciální seznam s nabídkou pro umělce – kteří by v době uzavřených kulturních scén mohli uplatnit své odborné znalosti dočasně jinde.

„Mělo by to proběhnout tak, aby nedostávali smlouvy na hlavní pracovní poměry, jinak by vypadli z covid pomocí a podpor, které stát pro umělce nebo pro tento sektor chystá. Pokud to samozřejmě nebude chtít umělec jinak,“ popisuje Vilt s tím, že řada umělců nebo pracovníků v kultuře umí programovat, mají grafické dovednosti, případně i vystudovanou zdravotní školu, a jejich znalosti tak mohou být užitečné.

Úřad práce chce touto formou vyjít vstříc podle generálního ředitele Viktora Najmona umělcům, kteří si nevědí rady, jak a kde volná místa hledat.

„Proto byl vyčleněn konkrétní zaměstnanec Úřadu práce ČR, na něhož se lidé pracující v kultuře mohou v takovém případě obracet,“ říká generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková na dotaz Seznam Zpráv doplnila, že aktuálně registrují 13 zájemců z řad živnostníků působících v kulturním sektoru.

Podle Lukáš Vilta je předjednané, že v případě, že bude zájem ze strany umělců velký, bude pro ně vyhrazený kontaktní pracovník v každém kraji.

Seznam s prací vhodnou pro umělce na volné noze by se měl pravidelně aktualizovat tak dlouho, jak bude kvůli mimořádným opatřením potřeba.

Reklama

Doporučované