Hlavní obsah

Trvá to dlouhé týdny. Umělci upozorňují, že řada z nich na peníze stále čeká

Foto: Getty Images

Řada umělců stále čeká na slíbené finanční kompenzace. (Ilustrační snímek)

Reklama

Umělci na volné noze upozorňují na průtahy s vyplácením vládních kompenzací. Obávají se, že slíbená finanční pomoc už letos kvůli zdlouhavému schvalování nedorazí.

Článek

Téměř šedesát dnů trvalo, než získala od státu slibovanou finanční podporu Kateřina Herčíková, která jako umělkyně na volné noze účinkuje převážně v muzikálech.

Žádost o jednorázovou pomoc z programu Covid Kultura II podala první možný den, tedy 23. října, peníze dorazily po bezmála dvou měsících v pátek 18. prosince.

„A to jsem měla štěstí,“ tvrdí Kateřina Herčíková s tím, že řadě kolegů peníze ještě nedorazily a obávají se, zda je ještě do konce roku vůbec obdrží. „Všichni si berou dovolené. Mezi svátky, to jsou dny, kdy si lidé chodí sednout do práce, aby se neřeklo, a připravují se na Silvestra,“ předpokládá i další průtahy na úřadech umělkyně.

Kateřina Herčíková popisuje, že od zaslání žádosti trvalo více než měsíc, než dostala zpětnou vazbu od Ministerstva průmyslu a obchodu, že se jim nezdají doložené přílohy. A následně od konce listopadu čekala další tři týdny.

„A na telefonní lince mi paní řekne, ať vydržím. A já na to dobře, tak já vám řeknu příběh, já držím už od října. Už začínám být zoufalá,“ líčí Herčíková.

Žádost posuzují dvě ministerstva

Podle Lukáš Vilta, choreografa, který se aktuálně snaží pomáhat kolegům z branže a zvažuje založení spolku, který by zastřešoval umělce na volné noze, na vyplacení čeká více než polovina žadatelů o jednorázovou pomoc. „Bavíme se o těch, co zažádali během listopadu nebo prosince, ale jsou tam i říjnoví,“ tvrdí Vilt, podle kterého je problém zejména v dvojí kontrole žadatelů.

Nejdříve totiž hodnotí žádost úředníci na Ministerstvu kultury, pod které starost spadá, následně ale předají schválené žadatele ještě na Ministerstvo průmyslu a obchodu, které fakticky kompenzace formou vypsané výzvy vyplácí.

Petra Hrušová z tiskového oddělení Ministerstva kultury vyvrací obavy, že by se přes svátky vyhodnocování žádostí zpomalilo. „Neočekáváme, že by přes svátky došlo ke zpomalení prací na hodnocení, naopak, práce bude pokračovat v obvyklém tempu,“ reaguje Hrušová a dodává, že v lednu se bude vyhlašovat další výzva pomoci.

Podle statistik Ministerstva kultury k 15. prosinci přijali zhruba 4200 žádostí, další ještě mohou přicházet do 22. prosince. Z toho Ministerstvo kultury zvládlo schválit a předat 3039 žádostí Ministerstvu průmyslu a obchodu a to pak proplatilo 2800 žádostí. Tedy více než polovinu.

Výzva Covid Kultura nabízí dvě formy podpory. Pro umělce na volné noze jednorázovou finanční injekci v podobě 60 tisíc korun nebo druhou možností je kompenzace 50 procent uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené akce a až 80 procent uznatelných výdajů za „kontinuálně vyvíjenou činnost v oblasti kultury“.

Zkouší se zadarmo, peníze až z představení

Umělci na volné noze prožívají od března prakticky období bez práce v oboru. „Ten, kdo měl finance, tak je dočerpal v létě a doufal, že už od září budou moci normálně hrát. A oni nás zase zavřeli,“ popisuje Kateřina Herčíková a dodává, že si neumí představit, jak by dokázala dál fungovat, kdyby jí šťastně nedorazila kompenzace v pátek před Vánoci.

V komerční kulturní sféře funguje dlouhodobě zavedený systém, že umělci, ale i další kulturní pracovníci dostávají peníze až za představení s platícími diváky. Finančně jsou proto závislí právě na počtu odehraných představení. Za mnohdy časově náročné zkoušení zpravidla mzdu nedostávají.

Zároveň jsou umělci vázaní smlouvami a složitě si hledají jinou práci, ve chvíli, kdy musí být zároveň k dispozici pro představení a zkoušení.

A to je jeden z důvodů, proč Lukáš Vilt připravuje založení spolku, který by měl na problémy umělců na volné noze upozorňovat.

Reklama

Doporučované