Hlavní obsah

Až 60 tisíc na ruku pro „kumštýře“. Kultura dostane novou státní pomoc

Foto: vlada.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

Ministerstva průmyslu a kultury mají další plán, jak pomoci komerční kultuře. V rámci nově vypisovaného programu Covid Kultura by si umělci a navázané technické profese, kteří podnikají jako OSVČ, mohli sáhnout až na 60 tisíc Kč.

Článek

Zavřená divadla i hudební kluby, zákaz koncertů a vůbec pořádání kulturních akcí pro více lidí. To jsou dnes opět zpřísněná pravidla, která ovšem trápí sektor komerční kultury již od březnového vypuknutí koronavirové krize. Teď by se sektor poprvé měl dostat k významnější státní podpoře.

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu se dokončují podmínky nové výzvy v programu Covid Kultura, která by měla myslet nejen na jednotlivé firmy v oboru, ale také na živnostníky. Tedy na umělce a na technické profese přímo navázané na kulturní představení.

„Společně s kulturní obcí si definujeme klíčové parametry, abychom dokázali dát přímou podporu OSVČ v komerční kultuře. Tedy nejen hudebníkům, hercům či zpěvákům, ale také například osvětlovačům či zvukařům a dalším specializovaným profesím. Po vzájemné diskusi se nám podařilo částku ještě navýšit a chceme dát 60 tisíc korun na hlavu,“ uvedl pro SZ Byznys Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí na MPO, které výzvu administruje.

Částka by neměla být nijak odstupňovaná a podobně jako na jarní „pětadvacítku“ od Ministerstva financí, by na ni měli mít nárok všichni živnostníci, kteří splní určené parametry. Pravděpodobně se bude posuzovat, z jaké oblasti plynuly v loňském roce jejich příjmy.

Definitivní podmínky včetně přesné částky se ještě ladí, ale vyhlášení výzvy by mělo proběhnout do dvou týdnů. Připraveno je na ni zatím zhruba 750 milionů korun, které zbyly z prvního programu Covid Kultura. Ten měl relativně přísné podmínky a byl určený pouze pro firmy, což chce nová výzva změnit. Například tím, že nově budou moci společnosti žádat o proplacení provozních nákladů.

„Chceme razantněji podpořit podnikatelské subjekty v režijních nákladech. Přičemž podíl státu na konkrétních nákladech by mohl být až ve výši 80 procent,“ doplnil Vinkler. Předtím šla dotace maximálně do padesáti procent. Zároveň se do výzvy hledají další peníze jak na MPO, tak na Ministerstvu kultury. A celkem by se tak program mohl zaštítit až jednou miliardou korun.

Dnes bylo ohlášené také uzavření bazénů, posiloven, saun či wellness světů. Zatím na 14 dní. Na jejich podporu na MPO žádný program zatím nevzniká.

Reklama

Doporučované