Hlavní obsah

„Je to pro nás kudla do zad.“ Firmy hodnotí vládní opatření

Foto: Pixabay.com

Jedním z nejpostiženějších oborů budou fitness centra. Ilustrační fotografie.

Reklama

Přestože opatření v boji proti koronaviru platí „jen“ pro příští dva týdny, pro řadu podniků mohou mít likvidační dopady.

Článek

„Naprostý šok. Jinak se to nedá nazvat,“ neskrývá po aktuálním prohlášení ministra zdravotnictví Romana Prymuly své rozčarování Vladana Horáková, ředitelka Aquapalace Praha – největšího akvaparku v Česku.

„Byli jsme připraveni na nějaká omezení od pondělka, ale že budeme muset zavřít dnes v noci, to nikdo nečekal. Pro takové centrum, jako jsme my, které zpracovává tolik kubíků vody, je navíc nemožné zcela zavřít. My budeme muset celou dobu upravovat vodu. To jsou náklady až 600 tisíc denně,“ dodává Horáková s tím, že na akvapark a sauny je také navázáno osm gastronomických středisek s plnými sklady.

Podobně v šoku jsou i zástupci lázní. „Vzhledem k situaci se dalo očekávat, že něco přijde. Slibovalo se ale, že opatření budou od pondělí, a nakonec je to ze dne na den. Pro nás je největším problémem, že do zítra musíme zavřít termální park Velké Losiny. Jen vodu budeme vypouštět týden a pak dalších deset dní napouštět. Opět se tu více či méně zastavuje celá republika,“ říká spolumajitel skupiny Royal Spa a viceprezident Svazu léčebných lázní ČR Martin Plachý s tím, že v lázních teď nastane obrovská vlna storen.

„Musíme si přesně přečíst, čeho všeho se to týká. Ale pokud lidé nebudou moci do bazénu, restaurace budou otevřené do osmi, proč by jezdili na víkendový pobyt? Proč někam jezdit, když všechno bude zavřené?“ ptá se Plachý.

Provozovatelům omezovaných zařízení nejvíc vadí rychlost, se kterou mají zavřít, a nedostatek informací. „Místo abych se věnoval zákazníkům, tak dneska celý den řeším omezení. Něco má platit od půlnoci, ale sehnat někde přesné vyjádření, které bychom poslali advokátům, je téměř nemožné,“ říká Tomáš Bartoš, provozovatel Barbar gym Karlín.

Jeho fitness, které nepatří pod žádnou velkou společnost, se zaměřuje na individuální tréninky. „V jednu chvíli je tu tak třeba osm lidí a stejně jsme braní jako fitko, které má kapacitu 400 lidí,“ upozorňuje Bartoš.

A právě oblast fitness a posiloven se diví novým přísným opatření nejvíce. Z rozhovorů s podnikateli, které Seznam Zprávy v reakci na ně kontaktovaly, je znát, že uzavření s platností od dnešní půlnoci nikdo nečekal. „Informace přišla velmi rychle. Nečekal jsem, že bude opatření spuštěno už od zítřka. Musíme se postarat o náš personál, klienty, zrušit školení,“ popisuje náhlou smršť novinek spolumajitel Fitness Victory Jiří Vilímek.

Zdá se, že následky budou větší, než kdokoliv čekal. „Je to pro nás kudla do zad. Neexistuje jediný záznam, kde by bylo označeno fitness centrum jako zdroj nákazy,“ říká majitel centra Everyday fitness David Knobloch pro Seznam Zprávy.

Stejná věc zaráží v rámci striktních opatření i Vilímka. Podle obou podnikatelů je překvapivé, že i přesto, že v České republice neexistují záznamy o šíření viru právě v posilovnách a fitness centrech, vláda na tento fakt nebere žádný ohled.

„Jediný, kdo nás nyní může zachránit, je pronajímatel budovy. Pokud nám nesníží náklady nebo nedostaneme úlevu ve formě nájemních prázdnin, bude to pro nás likvidační,“ komentuje situaci kolem nově nastavených opatření Knobloch.

A co v praxi bude pozastavení byznysu na čtrnáct dní znamenat? Ztráty. „Co to znamená pro naše fitness centrum? To nejhorší, protože máme zastavený byznys, ale nájem platíme dál. Opatření je sice na čtrnáct dní, ale to nemusí být konečné,“ říká spolumajitel Jiří Vilímek.

Zkusíme zase pomoc od státu. Snad to tentokrát vyjde

Fitness Victory, které nedávno otevřelo druhou pobočku, ale o svou existenci strach nemá, bojovat bude aktuálně o finanční rezervy. „Náklady na provoz jsou velké. Podnikáme v hlavním městě a platíme vysoké nájemné, energie a platy zaměstnanců. Není to jednoduše malá částka. Ztráty už jdou do stotisícových částek.“

Komplikací je i nulová finanční podpora ze strany státu. „Už jsme se snažili získat podporu během prvního nouzového stavu, ale ničeho jsme se nedomohli. Pokud by taková možnost přišla, určitě bychom se snažili určitou formu podpory získat,“ dodává v závěru Vilímek z Fitness Victory v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované