Hlavní obsah

Z lodi u Mauricia už uniklo přes 1000 tun paliva. S likvidací pomáhají i místní

Foto: Profimedia.cz

Z lodi začalo unikat palivo prasklinou v nádrži. Obyvatelé Mauricia marně bojují s následky ekologické katastrofy.

Reklama

Z lodi MV Wakashio, která minulý měsíc uvázla na korálovém útesu u pobřeží ostrova Mauricius, již uniklo více než 1000 tun paliva.

Článek

S oznámením o množství uniklého paliva přišla v neděli podle agentury Kjódó japonská společnost Mitsui O.S.K. Lines, která je provozovatelem plavidla. Již dříve byla z plavidla evakuována posádka a tamnímu obyvatelstvu včetně provozovatelů lodí a rybářů bylo nařízeno, aby se nevydávali na pláže a do lagun Blue Bay, Pointe d’Esny a Mahebourg.

Do daných oblastí se tak lidé dostanou jen s povolením, a pokud by snad někteří nařízení porušili, čeká je podle lokálního webu Defimedia.info, který situaci sleduje živě, finanční postih nebo i trest odnětí svobody.

+10

„Hluboce se omlouváme za obrovské potíže, které jsme způsobili,“ uvedl výkonný viceprezident společnosti Akihiko Ono na tiskové konferenci v Tokiu. Dodal, že firma udělá vše, co je v jejích silách, aby tuto záležitost vyřešila. Podle agentury Reuters se na lodi stále nachází zhruba 2500 tun pohonných hmot.

Plavidlo 25. července najelo na korálový útes v Indickém oceánu a jeho posádka byla evakuována. Z lodi pak začalo unikat palivo v důsledku praskliny v palivové nádrži. Podle webu Defimedia.info, který odkazuje na slova Kena Ariana, poradce Úřadu předsedy vlády, v Radio Plus, už by ale nyní k úniku oleje nemělo docházet.

Mauricius v pátek vyhlásil stav ekologické nouze. Premiér Pravind Jugnauth uvedl, že ostrovní stát nemá prostředky k vyproštění uvázlého plavidla, a požádal o pomoc Francii, která ji přislíbila.

Mauricius je proslulý svým křišťálově průzračným mořem kolem pláží, které byly před propuknutím pandemie nemoci covid-19 velkým lákadlem pro turisty. V jeho vodách žije široká škála ryb a patří mezi vývozce tuňáků.

Do záchrany tamní přírody se zapojili také místní lidé, kteří se semkli a jakožto dobrovolníci pomáhají v boji s unikající ropou například výrobou slámových bariér. Čtenářka Iveta Kollárová, která na Mauriciu žije již čtvrtým rokem, nás informovala, že mezi lidmi začalo i stříhání vlasů, které podle studií absorbují olej a mohou tak pomoci k vyčištění ekologických katastrof, jako je právě únik ropy.

Na Mauriciu už v určitých místech došlo i k evakuaci obyvatelstva, které tak má být chráněno před vdechováním nebezpečných výparů, napsala mimo jiné paní Kollárová.

Reklama

Související témata:

Doporučované