Hlavní obsah

Video: Letecké záběry ukazují zkázu po povodních v Německu

Městečko Schuld smetla blesková povodeň. Záběry z letadla ukazují rozsah škod.Video: AP

 

Reklama

Po prudkých bouřích na západě Německa se pohřešují desítky lidí a několik jich při řádění živlů zemřelo. Mezi oběťmi rozsáhlých záplav jsou i dva hasiči. Bleskové povodně zasáhly i východní části Belgie a Nizozemska.

Článek

Silné lijáky způsobily na západě Německa prudké povodně, které s sebou braly domy i životy. Došlo také k sesuvům půdy a narušená je železniční i dálniční doprava. Postižené jsou hlavně spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc a Sársko.

Počet pohřešovaných a počty obětí německé úřady aktualizují. Kolem poledne číslo pohřešovaných lidí vystoupalo na 70. Mrtvých je nejméně 16 lidí na různých místech západního Německa.

V obci Schuld v Porýní-Falci rozvodněný tok smetl nejméně šest budov a desítky dalších poškodil. Městečko položené v úzkém kaňonu řeky Ahr obklopují strmé skály a dál pak vrchovina Eifel. Stržené jsou mosty i silnice.

Zhruba 50 lidí dál čeká v Schuldu na pomoc na střechách domů. Na 70 lidí se tu podle policie pohřešuje a nejméně čtyři lidé zemřeli. Situace je ale nepřehledná a lidé se pohřešují i v dalších částech okresu Ahrweiler.

Rozsah zkázy ukazují první fotky z ptačí perspektivy.

Foto: Profimedia.cz

Povodeň se po bouřích prohnala městečkem Schuld na západě Německa.

Při záchranných pracích pomáhají i vrtulníky bundeswehru. Počet pohřešovaných a počty obětí německé úřady aktualizují a čísla zatím nepřestávají stoupat.

Povodně po prudkých lijácích zasáhly kromě Německa i země Beneluxu.Video: twitter/LinaGobbele, AP

Přibližně stovka vojáků pomáhá i v téměř dvousettisícovém vestfálském městě Hagen, které zaplavily řeky a potoky. Ve městě byl vyhlášen stav nouze. Obzvlášť silně tam pršelo nad městem ve středu ráno, navečer pak radnice varovala obyvatele před pětadvacetiletou velkou vodou a začala s evakuacemi. Voda s sebou brala zdi i části budov, nouzové linky byly přetížené. Na místě zasahovalo téměř 500 hasičů.

Jen několik kilometrů od Hagenu si bouře v okrese Märkisches Kreis vyžádala život dvou hasičů. Ve městečku Altena smetla masa vody šestačtyřicetiletého hasiče, když nastupoval do vozidla. Kolegové ho našli po chvíli už bez známek života. Jen chvilku předtím přitom hasič z vody zachránil člověka.

Jen o dvě hodiny později náhle zemřel dvaapadesátiletý hasič, který zasahoval v areálu elektrárny Werdohl-Elverlingsen. Příčina smrti není jasná, zřejmě ale nesouvisí s bouří.

Domy padaly i v Belgii

Bleskové povodně zasáhly kromě západu Německa také východní oblasti Nizozemska a Belgie. Ve valonském městečku Pepinster v provincii Lutych se zřítil asi tucet domů.

Lidé na záchranáře stejně jako v německém Schuldu čekali na střechách domů. Podle belgického deníku Le Soir si bouře v zemi vyžádala nejméně dvě oběti.

Reklama

Související témata:

Doporučované