Hlavní obsah

Z Přepadení v Pacifiku do Putinovy náruče. Cesta hollywoodské hvězdy

Foto: Profimedia.cz

Americký herec a ekologický aktivista Steven Seagal.

Reklama

Oblíbenec diváků a hvězda akčního dramatu Přepadení v Pacifiku Steven Seagal vstoupil do ruské strany Spravedlivé Rusko. Bude se věnovat otázkám ekologie.

Článek

Ruská sociálně demokratická politická strana Spravedlivé Rusko slavnostně přijala do svých řad nového člena. Stal se jím hrdina amerických akčních filmů, režisér, mistr bojových umění a podporovatel politiky Vladimira Putina a Ruska Steven Seagal. V sobotu o tom informovala tisková mluvčí strany Elizaveta Kondakovová.

Stranický průkaz byl podle ruských médií herci předán na schůzi dolní komory ruského parlamentu Dumy, kde Seagal také představil svůj první návrh zákona zaměřený na ochranu životního prostředí. Zákon, jenž nese Seagalovo jméno, předpokládá zrušení pokut a zbavení práva zastávat určité funkce za znečištění životního prostředí. Nyní provinilé osobě může podle návrhu hrozit vazba.

Právě k ekologickým otázkám se již dlouhou dobu upíná pozornost americké celebrity devadesátých let, kromě toho se věnuje rovněž charitě, angažuje se v různých společenských aktivitách, v boji za práva zvířat či boji proti drogám.

„Dobro musí být s pěstmi! Do strany jsme přijali hollywoodského herce, občana Ruské federace Stevena Seagala. Bude odpovědný za problémy životního prostředí. Těmito otázkami se zabývá již dlouho. Nyní soupeři prostě nemají šanci,“ napsal na Twitteru ruský politik a vůdčí osobnost strany Sergej Mironov.

Seagal během slavnostního zasedání poznamenal, že není socialista a Spravedlivé Rusko nepovažuje za socialistickou stranu „v sovětském slova smyslu“. „Je to úplně něco jiného,“ dodal herec s tím, že v Rusku lidé dobře vědí, co je dobré, což podle něj se zastaralými sovětskými koncepty nemá nic společného.

Putin a Seagal se nikdy netajili vzájemnými sympatiemi. „Rád bych si myslel, že ho dobře znám. Znám ho dost na to, abych řekl, že je jedním z největších světových vůdců, možná největším ze všech, kdo nyní žije. Stará se o Rusko víc než kdokoliv jiný, koho znám, a nebojí se vstát a dělat, co je třeba,“ řekl Seagal o Putinovi v jednom z rozhovorů. Seagalovi prarodiče byli ruští emigranti, herec sám získal v roce 2016 ruské a srbské občanství. Pas s ruským znakem na titulní straně mu mimo jiné předal osobně šéf Kremlu.

Nejde však o debut hollywoodského herce v ruské politice. V červnu 2013 na summitu G8 Putin na osobním setkání se svým tehdejším americkým protějškem Barackem Obamou navrhl jmenovat Seagala ruským konzulem v Kalifornii a Arizoně. Barackově administrativě se však tento návrh vůbec nelíbil a Seagalovo jmenování do podobné funkce nepodpořila. O rok později Seagal také zvažoval kandidaturu na guvernéra Arizony.

Místo toho v roce 2018 byl populární herec jmenován zvláštním velvyslancem Ruska pro humanitární vztahy se Spojenými státy. V únoru roku 2020 se stal součástí ruského politického hnutí Za pravdu pod vedením spisovatele Zachara Prilepina. To se však 22. února loňského roku sloučilo se stranou Spravedlivé Rusko a Vlastenci Ruska.

Dříve se také spekulovalo o tom, zda Seagal nebude kandidovat do ruské Státní dumy, podle místních médií to ale kvůli americkému občanství udělat nemůže.

Reklama

Doporučované