Hlavní obsah

Z regionálního klubu kombajnem na tituly, chválí glosář přerod Plzně. Žel, vulgární Šádek oslavy zkazil

V Plzni slaví titul a také přímý postup do Ligy mistrů. Foto: Petr Eret / MAFRA / ProfimediaVideo: Luděk Mádl

 

Reklama

Pět titulů získaných v průběhu pouhých 8 let - to je pro klub s regionální minulostí a dosahem vlastně zázrak.

Článek

Kdyby vás teď stroj času zanesl zpátky, někam před rok 2010, riskovali byste dost možná hospitalizaci v ústavu pro choromyslné, kdybyste se někde prořekli, že v příštích 8 sezonách fotbalové ligy získá celkem 5x mistrovský titul právě Viktoria Plzeň.

A je to tu zas, popáté! A právě schopnost Plzně držet dlouhodobě krok s tradičnějšími pilíři zdejšího fotbalu, tedy se Spartou a Slavií, je vskutku obdivuhodná.

S trochou nadsázky lze říct, že jestli Plzni vedle jejího vlastního úsilí k titulu někdo pomohl, pak by to byly právě Sparta a Slavia. A jejich hledání a experimenty.

Internacionalizovaná Sparta měla, zejména na podzim, nejvíc starostí rozhodně sama se sebou, Stramaccioniho tým se rozklížil.

Slávisté bojovali i v evropských pohárech, proto vedení zkusilo rozšířit kádr o protřelé cizince. Ale ani „Dannyho parťáci“ nebyli trefou do černého.

Pomyslné desítky přímo na střed tak trefoval ten třetí do mistrovského mariáše, ten, který měl mít hypoteticky nejslabší karty v ruce. Jenže Viktoria Plzeň ani nemusela nijak zvlášť tápat a pracovat s metodou pokusu a omylu. Šla najisto.

Trenér Pavel Vrba, strůjce prvotních velkých úspěchů Plzně, se totiž po návratu z angažmá u reprezentace a v Machačkale rozhodl, že vsadí na to a ty, které zná ze všech nejlépe.

Včetně Daniela Koláře, který se po truchlivém angažmá v Turecku, kde dlouhé měsíce nehrál a ztratil tam kamaráda Františka Rajtorala, vrátil do české ligy ve formě možná i životní.

Stačilo víceméně oprášit herní systémy a v osvědčeném složení rozjet sezonu způsobem, který bral dech: od vítězství k vítězství. Nastřádalo se jich 15 v řadě. A v tu chvíli soupeři boj o titul prakticky vzdali. A začali připravovat nové týmy na příští sezonu.

Na jaře zase nečekaně hojně ztrácela body Plzeň. Ale k titulu došla. A navzdory všemu - k titulu zaslouženému.

Cestou k titulu na jaře Plzeň poněkud klopýtala, takže se střádal obrovský tlak. A snad i z pocitu velké úlevy začala po zisku titulu při oslavách létat vzducherm nevídaně hrubá slova, pronesená dokonce i ústy Adolfa Šádka, ředitele klubu. A to na adresu rivalů, tedy Sparty a Slavie. A ne někde v zákulisí, ale pěkně nahlas a do mikrofonu na hlavním plzeňském náměstí.

Právě tam ze Šádkových úst začaly létat „mr*ky“ a podobně. Přičemž Šádek je viceprezidentem Ligové fotbalové asociace, která mimo jiné usiluje o průběžné zvyšování kulturnosti fotbalu. Alespoň to čas od času zmíní.

Představení páně Šádkovo tomu jistě neprospívá, plzeňský ředitel už se za něj omluvil.

Ve fotbalovém glosáři byla řeč i o problémech vlastníka Slavie a velkém loučení Davida Lafaty s pražskou Letnou.

Reklama

Doporučované