Hlavní obsah

Autoservisy přišly o výjimku. Přesto budou fungovat

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Autoservisy budou podle ministra průmyslu i nadále fungovat. Jen bez přítomnosti zákazníka v provozovně. (Ilustrační foto)

Reklama

Ze seznamu výjimek ze zavřeného maloobchodu a služeb jich od pondělí řada vypadne. To, že tam už některé nebudou, však podle ministra průmyslu Karla Havlíčka neznamená, že služba nebude fungovat.

Článek

V Česku jsou už řadu týdnů uzavřeny služby a obchody. Z vládního nařízení však doposud bylo 37 výjimek. Od pondělí 1. března jich má být už jen 21. Některé výjimky, jako třeba prodejny dětského oblečení, galanterie či papírnictví, jednoduše skončí.

Některé služby, které ze seznamu výjimek nově zmizely, však mohou i nadále pokračovat. Ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) přiznal, že některé změny ve výjimkách budou muset ještě doladit tak, aby jim lidé opravdu rozuměli.

Zamotané to je například u autoservisů, v minulosti ve vládních výjimkách označených jako provozovny servisu a oprav silničních vozidel. Ty totiž z nového nařízení, které bude platit od pondělí 1. března, zmizely. Zůstaly jen autoodtahy.

Nechat si opravit auto nebo vyměnit pneumatiky však podle ministra Havlíčka bude i nadále možné, byť to není ve výjimkách jako dřív explicitně uvedeno.

„Autoopravny nefungují v rámci maloobchodní provozovny, kdy přijdete, sednete si, dáte si kafe a řešíte s nimi opravu. Pokud ale k provozovně přijedete, odevzdáte klíčky a po opravě si auto vyzvednete, tak autoservis běžně funguje,“ vysvětlil Havlíček pro Seznam Zprávy.

A přiznává, že konkrétně na tento případ už dnes musel několikrát odpovídat lidem, kterým to nebylo z vydaného vládního nařízení jasné. „Předtím to tam bylo napsáno, i když ani být nemuselo, protože autoservis nemusí být maloobchodní provozovna. Ale aby to všem bylo jasné, dáme ještě nějakou informaci,“ slibuje vicepremiér.

Seznam dosavadních výjimek, které od 1. března přestávají platit:

- Prodejny malých domácích zvířat

- Prádelny a čistírny

- Provozovny servisu a oprav silničních vozidel

- Prodejny náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím

- Provozovny pro sjednání provádění staveb a jejich odstraňování, projektovou činnost ve výstavbě, geologické práce, zeměměřičství, testování, měření a analýzu stavebnictví

- Prodejny textilního materiálu a textilní galanterie

- Provozovny realitního zprostředkování a činnosti účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence

- Zámečnictví a provozování servisu dalších výrobků pro domácnost

- Provozovny oprav, údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost

- Provozovny zabývající se zpracováním kamene

- Provozovny s prodejem pietního zboží, věnců atd., včetně mobilních prodejen

- Provozovny poskytující služby úpravy a střihu psů a koček

- Prodejny zbraní a střeliva

- Papírnictví

- Prodejny dětského oblečení a obuvi

- Provozovny péče o dítě do 3 let v denním režimu

Z podobných důvodů zmizela z výjimek třeba i zámečnictví. Do provozovny není možné jít, avšak objednat si služby zámečníka u sebe doma bude i nadále možné. „Živnostníci i nadále fungují. Pořád se musíme bavit o tom, že zákazy a výjimky se týkají maloobchodu,“ dodává Havlíček.

Z povolených prodejen zmizely třeba i prodejny malých domácích zvířat, které v minulosti byly ve výjimkách třeba i proto, že někteří drobní savci či hmyz slouží jako potrava pro jiná doma chovaná zvířata, třeba hady. Podle Havlíčka je však možné myši či hmyz prodávat. Patří totiž mezi krmivo. Prodejny krmiva a dalších potřeb pro zvířata otevřeny být mohou.

Reklama

Doporučované