Hlavní obsah

Konec nákupů pro děti i v galanteriích. Toto vláda od pondělí zavírá

Foto: vlada.cz

Ministr Karel Havlíček na tiskové konferenci vyjmenoval, kdo bude moci mít nadále otevřeno. Prodejny s dětským zbožím to nejsou.

Reklama

aktualizováno •

Otevřené zůstávají prodejny potravin, drogerie nebo lékárny. Výjimku dostala nadále i květinářství.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček oznámil, že vláda opět zakazuje provoz některých prodejen a služeb.

„Zavřeny jsou všechny obchody a služby s výjimkou: prodejen potravin, pohonných hmot, hygienického zboží a drogerie, lékáren, prodejen krmiva a potřeb pro zvířata, prodejen brýlí a kontaktních čoček, provozoven poskytujících odtah a opravy vozidel, obchodů s tiskem a tabákem, provozoven určených k vyzvednutí zboží a zásilek například z e-shopů, prodejen osiva a zahrádkářských potřeb, pokladen jízdenek, květinářství, servisů elektroniky a výpočetní techniky, pohřebních služeb. Výjimku mají i myčky automobilů bez obsluhy, domácí potřeby, sběr surovin a kompostárny, taxislužby a firmy poskytující psychodiagnostická vyšetření,“ vyjmenoval.

Obchody s dětskou obuví i oděvy tak budou znovu uzavřené. Stejně tak se lidé minimálně do pondělí 21. března nedostanou do papírnictví nebo obchodů se zbraněmi a střelivem. Otevřeno nebudou mít už ani galanterie, které dostaly výjimku loni na jaře v první vlně epidemie, kdy nebyl dostatek zdravotnických prostředků, a lidé si tak museli ušít vlastní textilní roušky.

Oproti původnímu nařízení ze seznamu vypadly také prodejny malých domácích zvířat, provozovny pro sjednání provádění staveb, zámečnictví, provozovny realitního zprostředkování a činnosti účetních poradců, provozovny oprav, údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost, provozovny zabývající se zpracováním kamene či provozovny poskytující službu úpravy a stříhání psů a koček.

Restaurace mohou mít i nadále výdejní okénka.

Budou uzavřeny také všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Výjimkou jsou tato zařízení, která fungují při zdravotnických zařízeních, či taková, kam mohou dávat své děti lékařky, lékaři či zdravotní sestry a další nemocniční personál.

Reklama

Doporučované