Hlavní obsah
Online

Páteční nárůst nově nakažených je rekordní

Brífink pražské hygieny k aktuální situaci.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronaviru v Česku i ve světě sledujeme online.

Článek

Měli byste vědět

- V Praze budou od středy 9. září povinné roušky v obchodech a nákupních centrech. Od půlnoci do šesté hodiny ranní budou muset být uzavřené provozovny stravovacích služeb, včetně barů a nočních klubů.

- Od 14. září budou školáci v Praze muset nosit roušky ve společných prostorách škol.

- Praha zůstává na semaforu oranžová. „Je to opravdu alarmující,“ prohlásila v pátek pražská hygienička Jágrová. Do zeleného stupně se dostalo nově dalších deset okresů.

- Počty nakažených v Česku dál silně rostou. Do podvečera dnes přibylo 492 případů, což je za stejnou část dne dosud nejvíc. Celkem se dosud nakazilo 26 943 lidí, rekordní je počet aktuálně nemocných přesahující 7500 pacientů.

- Česko by mělo mít od října rychlejší testy na koronavirus. Nákaza by se nezjišťovala z výtěru z nosohltanu, ale ze slin. Výsledek by byl zhruba za 45 minut.

  • V Domově Horizont v Kyjově jsou další nakažení

    V Domově Horizont v Kyjově na Hodonínsku, kde žije asi 200 zdravotně postižených lidí, testy potvrdily nákazu koronavirem u dalších klientů i zaměstnanců. „Nakažení jsou všichni z jednoho patra, ale všichni, kdo byli diagnostikováni jako pozitivní, byli izolováni už před týdnem. Pozitivní jsou všichni obyvatelé jednoho poschodí a vážnost průběhu se liší od jednoho klienta zcela bez příznaků až po jednoho klienta, který měl vysoké horečky a musel být hospitalizován,“ řekl náměstek hejtmana Marek Šlapal (ČSSD).

  • Rusko má výsledky testů vakcíny na koronavirus

    Ruská vakcína Sputnik V proti koronaviru po podání v počátečních stadiích testů vytvořila u všech testovaných protilátky. Uvádí se to v článku, který v pátek vyšel v odborném časopise Lancet a v němž Rusko se zpožděním zveřejnilo první výsledky testů vyvíjené očkovací látky. Ruská vláda ji už schválila, ale vědci mají výhrady zejména k malému počtu testovaných, napsala agentura AP.

    Autoři v článku napsali, že podle výzkumníků to vypadá, že je přípravek bezpečný. Po jeho podání se prý vytvořily protilátky u všech účastníků testů. Dále ale autoři přiznávají, že tito lidé byli sledováni jenom 42 dní, že vzorek byl malý a nebylo použito placebo ani kontrolní vakcína.

    Bezpečnost látky se testovala jenom na mužích a účastníci byli lidé hlavně ve věku kolem dvaceti a třiceti let. Není tedy možné říci, jak bude látka působit na starší osoby, které jsou ohroženy koronavirovými komplikacemi více.

  • Francie hlásí nejvíce nakažených za 24 hodin od začátku pandemie

    Francouzské úřady v pátek ohlásily bezmála 9000 nově nakažených koronavirem za posledních 24 hodin, což je největší nárůst, jaký země zaznamenala od propuknutí pandemie covidu-19. Několikaměsíční rekordy nových denních infekcí v pátek ohlásily rovněž Itálie či Británie, kde se za uplynulý den SARS-CoV-2 prokázal u 1733, respektive 1940 lidí.

    Francouzské úřady uvedly, že vyšší počet potvrzených případů souvisí s rozmachem testování. Za posledních sedm dní francouzské laboratoře zpracovaly přes milion testů, přičemž jejich celkový počet od začátku pandemie tím přesáhl hranici devíti milionů. Na setrvalém vzestupu je však podle ministerstva zdravotnictví také poměr mezi pozitivními a provedenými testy. V současné chvíli se koronavirus potvrzuje průměrně u 4,5 procenta testovaných.

  • Ministerstvo stanovilo postup pro zavírání škol

    Hygienici by měli zavírat školy v případě, že v nich onemocní covidem-19 nebo má povinnou karanténu více než 30 procent učitelů a žáků. Pokud je škola ve více budovách, omezení jejího provozu by mohla být i jen částečná. Vyplývá to metodiky Ministerstva zdravotnictví, kterou zpracovalo s Ministerstvem školství a která začne platit od pondělí.

    Více v následujícím článku

  • V ČR už dnes přibylo 492 případů covidu

    Počty nakažených novým typem koronaviru v Česku, které byly v minulých dnech rekordní, dál silně rostou. Do podvečera dnes přibylo 492 případů, což je za stejnou část dne dosud nejvíc. Celkem se dosud nakazilo 26.943 lidí, rekordní je počet aktuálně nemocných přesahující 7500 pacientů. U většiny z nich má ale nemoc mírný průběh, mnozí jsou úplně bez příznaků. V nemocnici jich je 190, tedy méně než tři procenta z nich. Vyšší než dřív jsou nyní také denní počty testů. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví k dnešním 18:00.

  • Další nakažený v české reprezentaci

    Člen realizačního týmu české fotbalové reprezentace měl pozitivní test na koronavirus. Dnešní utkání Ligy národů se Slovenskem se ale odehraje.

  • Herec Robert Pattinson je pozitivní na covid-19

    Americký herec, který se proslavil zejména ve filmech dle knižní předlohy ságy Stmívání, je pozitivní na koronavirus. Natáčení nového filmu Batman tak muselo být pozastaveno. Informoval o tom server CNN.

  • Počet nakažených koronavirem v Indii se blíží 4 milionům

    V Indii za poslední den přibylo 83 341 lidí nakažených koronavirem na celkových 3,94 milionu, informuje agentura Reuters s odvoláním na statistiky ministerstva zdravotnictví. Počet infikovaných ve druhé nejlidnatější zemi světa se přibližuje Brazílii, druhé nejvíce zasažené zemi světa, která eviduje 4,04 milionu případů nákazy.

  • Domov pro seniory Humpolec má nakažených 14 klientů a 4 pracovníky

    V jednom oddělení domova pro seniory v Humpolci na Pelhřimovsku, který zřizuje Kraj Vysočina, potvrdily testy covid-19 u 14 klientů a čtyř zaměstnanců. Dvě klientky jsou hospitalizovány. Už ráno domov potvrdil nákazu 11 klientů a jedné z pracovnic. V zařízení je zákaz návštěv. Vyplývá to z informací krajského úřadu a hygienické stanice.

  • Zagorová a Margita mají koronavirus

    Zpěvačka Hana Zagorová a její manžel operní zpěvák Štefan Margita měli pozitivní testy na koronavirus. Uvedli to na facebookových stránkách. Zagorová leží s horečkami v nemocnici. Margita má průběh lehký a je v domácí karanténě.

  • Slovensko zvažuje zařazení ČR na červený seznam

    Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí v pátek naznačil možnost zařazení Česka a Rakouska na tzv. červený seznam. Takové země jsou z hlediska koronaviru nejrizikovější. Nejhorší je podle něj situace v Praze a Vídni.

  • Jeden případ na krajském úřadě v Pardubickém kraji

    Na krajském úřadě v Pardubickém kraji je jeden nakažený koronavirem. Uvedl to Hejtman Martin Netolický.

  • Na úřadu vlády jsou dva nakažení

    Na úřadu vlády jsou podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové dva případy koronaviru. „Bylo mi řečeno, že jeden člověk opravdu vůbec nebyl v kontaktu s celým patrem, kde sedí pan premiér,“ řekla Blesku Jágrová. Další případ nákazy se potvrdil v tiskovém oddělení, nemocný ale rovněž nebyl v kontaktu s předsedou vlády. „Byl to navíc člověk, který měl dovolenou, vrátil se a nebylo mu dobře, takže šel hned do izolace a nebylo potřeba provádět žádná protiepidemiologická opatření,“ dodala.

  • Piráti navrhují motivovat lidi k instalaci eRoušky slevami

    Lidé by měli být motivováni k instalaci aplikace eRouška například slevami na nákup ochranných pomůcek, léků a vstupenek nebo na jízdné. Na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se s tímto požadavkem v otevřeném dopisu obrátili Piráti. Strana to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Aplikaci využívá zhruba 250.000 lidí, tedy necelých 2,5 procenta obyvatel, což je podle Pirátů o hodně méně než u ekvivalentů například v Německu nebo Singapuru.

  • Hygienici zatím neobjevili další lidi s covidem na MZd

    Šetření nákazy covidem-19 na Ministerstvu zdravotnictví se příliš neposunulo, další lidi nakažené koronavirem pražští hygienici zatím neobjevili. Hygienici ve čtvrtek informovali, že v souvislosti s pozitivním testem hlavní hygieničky Jarmily Rážové odhalili na ministerstvu další čtyři nakažené.

  • Kde je v Praze nejvíce nakažených

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

    Podívejte se, v jakých městských částech Prahy je nejvíce nakažených koronavirem (údaje k 1. září).

  • Pražská hygiena nestíhá: Máme z toho trauma

    Pražská hygienička Zdeňka Jágrová potvrdila, že její kolegové na území hlavního města Prahy nestíhají trasovat, a to ani s pomocí pražských a vojenských mediků, neboť kontaktů je už velmi moc. „Nejsme schopni to v této situaci zvládat. Na jednoho trasovaného je 20 až 30 kontaktů, jsme už v hodnotách desetitisíců lidí, které jsme kontaktovali. Zatím se nestalo, že bychom tím zavinili nějaký velký výskyt, ale máme z toho velké trauma,“ uvedla Jágrová.

  • Domovy seniorů Praha zatím uzavírat nechce

    Pražská hygiena zatím nechce přistoupit k zákazu návštěv v sociálních zařízeních, zejména domovech pro seniory. Domovy přijaly dostatečná bezpečnostní opatření. „Možná k tomu v zimě dojde, že se bude muset vyhlásit zákaz návštěv, ale zatím jsme to nechtěli dělat, protože je nechceme traumatizovat sociální izolací,“ uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

  • Zelená na semaforu se rozsvítila v dalších deseti okresech

    Praha zůstává na semaforu podle rizika nákazy v oranžové barvě a je nejvýznamnějším lokálním ohniskem koronavirové nákazy v Česku. V hlavním městě se proto přijmou další opatření.

    Do zeleného stupně se nově zařadil okres Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.

  • Hygienici chtěli dát barům i školám čas na přípravu

    Nová opatření v Praze začnou platit až od středy 9. září a pondělí 14. září. Pražští hygienici podle své šéfky Zdeňky Jágrové nechtěli opatření zavádět ihned z důvodu, aby se podnikatelé i ředitelé škol stihli na nová opatření připravit. „Nedali jsme to od pondělí záměrně, protože je tam uzavření barů, chtěli jsme je vyvarovat ekonomických ztrát z důvodu, že mají už nakoupené zboží a podobně. Nechtěli jsme je zaskočit,“ uvedla.

    Se zaváděním opatření ve školách rovněž nebylo nutné spěchat, protože záchyt nákazy mezi pražskými školáky není dle Jágrové vysoký. Školám proto dala dostatek času, aby se na opatření připravily. „Ministerstvo zdravotnictví to probíralo i s ministerstvem školství. Máme to probrané i s Asociací škol, která proti tomu nemá žádné námitky,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy