Hlavní obsah

Za kulisy: Zákon o žalobcích usnul před vládou

Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Ani Marie Benešová neví, kdy bude novela zákona o státních zástupcích projednána ve vládě.

Reklama

Vypadá to, že jedna z hlavních věcí letošní vládní agendy zůstane až do konce roku u ledu.

Článek

Ostře sledovaný zákon o státních zástupcích je už několik týdnů zaparkován takříkajíc přede dveřmi Strakovy akademie a podle zjištění Seznamu to vypadá, že se na tom do konce roku nic nezmění.

To znamená, že zákon, který se stal po nástupu Marie Benešové na ministerstvo spravedlnosti jedním z hlavních bodů vládní agendy, nebude v kabinetu letos vůbec projednán.

A podle toho, co zjistil Seznam, není jeho osud vůbec jistý.

Oficiálním důvodem zdržení zákona je, že sociální demokraté hledají shodu s ministryní Benešovou. Z rozhovorů s politiky ale vyplývá, že nad zákonem se nijak vážně nediskutuje, vyjma letmých setkání a krátkých výměn vzkazů na chodbách Sněmovny.

Výtky sociálních demokratů k tomu, co navrhla ministryně spravedlnosti, se přitom shodují s výhradami státních zástupců – respektive politici z ČSSD si je vzali za své.

A Marie Benešová se se žalobci neshoduje zejména v tom, jak má vypadat komise, která by měla napříště nejvyšší představitele státního zastupitelství vybírat – kolik má mít členů a jaký v ní má být poměr mezi zástupci ministerstva a zástupci žalobců.

Dalším místem sporu je způsob, jak se má nový zákon, který stanoví funkční období pro dva vrchní žalobce a nejvyššího žalobce, uvádět do života – aby se v jeden čas nevyměnily všechny tři nejvyšší persony státních zastupitelství najednou.

Sociální demokraté tvrdí, že pro návrh Marie Benešové ruku nezvednou, dokud ve sporných věcech nebude mezi ní a žalobci dohoda.

„Pokusím se o změnu zákona v Poslanecké sněmovně,” plánuje pro případ nedohody poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová.

Tato zákopová válka se vleče nejméně od září, kdy ministryni Benešové prošel její návrh zákona legislativní radou vlády a předseda socialistů Jan Hamáček jej stáhl z jednání koaliční rady s odůvodněním, že to vyjedná s ministryní sám, bez zbytečných emocí a hádek.

Jenže i podle spolustraníků se nic ve věci neděje. „Zeptejte se Hamáčka,” opakuje se už několik týdnů odpověď sociálnědemokratických politiků, když se jich Seznam ptá, jak to se zákonem vypadá.

A předseda ČSSD Jan Hamáček tvrdí, že s Marií Benešovou „stále jednají”.

Poslední významnější setkání se ve věci uskutečnilo před 14 dny v pondělí, kdy se nad novelou zákona sešla ministryně Benešová s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Ale ani zde se nic zásadního nedohodlo. Jen to, že se ministryně a nejvyšší žalobce opět sejdou.

„Nabídl jsem jednání směřující ke kompromisu ohledně zákona o státním zastupitelství. Nicméně dopodrobna jsme o tomto nehovořili a domluvili jsme se, že to vyhradíme k separátnímu jednání,” uvedl pro Seznam nejvyšší žalobce Pavel Zeman s tím, že o rámci kompromisu nechce veřejně mluvit, dokud se s ministryní nedohodne. Jenže o termínu ani jeden dále nehovoří.

„Ministryně Marie Benešová pak říká, že ona „má splněno”, že za ni je zákon připravený a že je jen na premiérovi Andreji Babišovi, aby jej zařadil na vládní program.

„Kdyby bylo třeba, hlasy ve Sněmovně pro něj mám,” dodává. Znamená to, že v případě nouze je připravena provést zákon Sněmovnou i bez oficiální podpory ČSSD.

Nicméně i Marie Benešová říká, že je připravena o zákonu ještě jednat. Z principu je ale ministr za resort justice odpovědný, takže by měl mít nějaké právo o něm rozhodovat,” vysvětluje svou neochotu dále ustupovat.

Šéf ČSSD Jan Hamáček však říká, že by zákon měl jít na vládu jako koaličně projednaný. Zda to bude ještě letos, prý neumí říct. „Ale poslední vláda je 16. prosince,” uvedl.

Otázky o budoucnosti zákona pak nechal bez jakékoliv odpovědi premiér Andrej Babiš. Seznam se ho opakovaně písemně (i prostřednictvím mluvčí Jany Adamcové) ptal, zda se chystá předložit zákon ještě letos a jak dlouho chce čekat, než se ČSSD, žalobci a jeho ministryně dohodnou.

Přitom ve vzduchu visí ještě jeden termín, který se zákona a jeho vyjednavačů v kontextu dotýká.

Do 17. prosince by měl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodnout přímo o Babišovi. Před Pavlem Zemanem totiž leží rozhodnutí, zda zruší, či potvrdí zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše a jeho rodiny v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Doporučované