Hlavní obsah

Za našimi dveřmi covid končí. Francie vyšetřuje nelegální večeře s politiky

Foto: Profimedia.cz

Zavřená restaurace na Champs-Élysées, ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Podle reportáže francouzské televize M6 řada prominentů včetně politiků porušuje pandemická opatření. V Paříži měli docházet na luxusní večírky i přes to, že jsou restaurace měsíce uzavřené.

Článek

Kázat vodu a pít víno. Za stovky eur. I tak by se dala shrnout polemika, která hýbe francouzskou společností po odvysílání páteční reportáže televizní stanice M6. V ní mimo jiné zaznělo, že se tajných večírků v centru Paříže účastní i ministři francouzské vlády.

Ministr vnitra Gérard Darmarnin proto požádal státní zastupitelstvo v Paříži, aby zahájilo vyšetřování. To také prokurátor v neděli oznámil. Podle serveru France Info se bude vyšetřování týkat skutkové podstaty informací, které přinesla zmíněná reportáž televize M6. Rovněž se bude vyšetřovat, zda se zmíněných luxusních večeří ministři skutečně zúčastnili.

Dotyčné osoby tak případně mohou být odsouzeny za „ohrožování druhých“ a „nelegální zaměstnávání“. Podle agentury AFP se bude vyšetřovat, zda tito lidé konali proti pandemickým opatřením vědomě, kdo byl organizátorem i kdo akce navštívil.

Menu za 500 eur, kaviár a šampaňské

Exkluzivní stůl v luxusní pařížské čtvrti se pro vybrané návštěvníky ukrývá za zdmi domu, který se nachází na adrese známé jen pro „ty vyvolené“, říká novinářka v úvodu reportáže televize M6. Luxusní prostory se z důvodu „větší intimity“ nacházejí za zavřenými okenicemi. Jindy běžná činnost, pokrm v restauraci, je totiž v současné době ilegální.

Francie se nově od Velikonočního pondělí nachází již ve třetím celostátním lockdownu. Restaurace tedy musí být zavřené minimálně další čtyři týdny.

Autoři reportáže, François Vignolle, Armelle Mehaniová a Cyrielle Stadlerová, si v jedné z takových restaurací rezervovali stůl. Po příchodu byli dotázáni, „kdo je doporučil“. Následně – ihned za dveřmi – přichází na řadu výběr pokrmů. Večerní menu se pohybují od 160 do 490 eur. Nejdražší menu v přepočtu za zhruba 12 500 korun obsahuje lahev šampaňského, foie gras s lanýži, langustu a dalších jedenáct luxusních položek včetně vína, několika hlavních chodů, sýrů, dezertů a digestivů. Podle reportáže jsou tedy jídla jen pro velmi movité. Šéfkuchař sice není pro širokou veřejnost proslulý, naopak mezi tzv. celebritami je známý dobře.

„Je demokracie, můžeme si dělat, co chceme“

Interiér restaurace je luxusní a obsluha profesionální. I přes to ale jak hosté, tak zaměstnanci hygienická opatření nerespektují. „Lidé, co k nám chodí, si roušku sundávají,“ říká v reportáži jeden ze zaměstnanců. „Chceme, aby se u nás cítili jako doma. Za těmito dveřmi končí covid.“

První reportáž televize M6, která zahájila tuto polemiku o tzv. podzemních restauracích.

V restauraci, kterou navštívili novináři televize M6, se podávají jak obědy, tak večeře. Podle videozáznamu, který obdržela televize z předchozího večera, se konal další zakázaný večírek ve velmi luxusním privátním objektu. Hosté si zde mohli zakoupit menu v hodnotě 220 eur, jehož součástí byl například kaviár a šampaňské.

Na záznamu je zhruba čtyřicet lidí bez roušek, někteří se zdraví tradičním francouzským pozdravem, tzv. bise, tedy polibky na obě tváře.

Novináři kontaktovali organizátora tohoto ilegálního večírku, kterého označili za „sběratele umění“. Ten se však bránil. „Tento týden jsem večeřel alespoň dvakrát nebo třikrát v restauraci. Ty jsou také mezi těmi, kterým se dnes říká podzemní. Pojedl jsem s několika ministry,“ řekl počítačově upraveným hlasem. „Takže se mi to zdá mírně úsměvné. Žijeme v demokracii, můžeme si dělat, co chceme,“ uzavřel.

Ve stejné zemi, na jejíž demokratický režim se organizátor odvolával, ale ve stejný moment leželo na lůžkách jednotek intenzivní péče přes 5 tisíc pacientů s onemocněním covid-19.

Foto: Instragram.com/chefchristopheleroy

Na fotografii z Instagramu je šéfkuchař Leroy a organizátor Chalançon.

Bližší informace o organizátorovi placeného večírku přinesla v pondělí reportáž televize FRANCE 24. Podle televize jde o velmi známou postavu ve vysokých kruzích. Pierre-Jean Chalançon je vášnivým sběratelem historických předmětů a také majitelem luxusního objektu Palais Vivienne, ve kterém tyto podzemní večírky již několik týdnů pořádá.

Tyto události nedrží nijak v tajnosti. Jeho šéfkuchař, Christophe Leroy, o nich pravidelně informuje na svém Instagramu. Na večeři, která se konala 1. dubna, na svém účtu explicitně pozval hosty, vypsal menu i s cenou a uvedl adresu, na které mají zájemci dělat rezervace. (V úterý 6. dubna byl tento příspěvek již smazán – pozn. red.)

Pozvánky na večírky obdrželi i lidé ze sousedství. Jedna ze sousedek, Bérangère Dautin-Cabrolová, pro FRANCE 24 uvedla, že byla pozvána mailem. Řekla také, že tento e-mail dostalo nejméně dvě stě lidí.

Humor a absurdno

To, že by Chalançon povečeřel s ministry, podle agentury AFP vyvrátil nejen on, ale i jeho advokát Jean-Luc Chetboun. Ten uvedl, že jeho mandant „měl vždy rád legraci, a tedy pokud on mluví o večeři s ministry (…), tak pouze naráží na náš smysl pro absurdno“.

Pondělní reportáž televize M6 s delší verzí rozhovoru.

Podle pondělní reportáže televize M6, ve které po reakci organizátora a jeho právníka televize zveřejnila delší verzi rozhovoru, je „jeho tón hlasu daleko od jakékoliv ironie.“ V této verzi rozhovoru přechází Chalançon až do ofenzivy. „Ještě že to můžeme dělat! Poslyšte, jo? To by bylo hodně vážné, ne? Hele, je to už patnáct měsíců, co nás s tím se*ou (…), a já nedostal od státu ani euro. Jsem normální Francouz, dělám si, co chci.“

Kdo z vlády se těchto večírků měl zúčastnit, zatím není jasné. Všichni, kteří podle FRANCE 24 byli dotázáni, účast odmítli.

Tajné, tzv. podzemní restaurace nejsou ve Francii úplnou výjimkou. Všechny, na které se přišlo, byly uzavřeny.

Podle ministra hospodářství Bruna Le Mairea „není možné, aby se zákony někomu vyhýbaly,“ uvedl v neděli pro pořad Le Grand Jury. „Jsem velmi zvědavý, zda tento restauratér uvede jména ministrů, pokud je tak dobře informován, jak tvrdí,“ vysvětlil ministr Le Maire. Všichni ministři, a to bez výjimek, respektují pravidla,“ dodal. Jeho kolegyně Marlène Schiappaová, která pracuje na pozici podřízené ministerstvu vnitra, uvedla v pořadu Le Grand Rendez-vous, že pokud některý z politiků tato pravidla porušil, je nutné, aby byl penalizován a zaplatili pokutu jako jakýkoliv jiný občan.

Polemika také podle France Info žije na sociálních sítích. Zejména pak pod hashtagem #OnVeutLesNoms (Chceme jména) na Twitteru.

Organizátoři nelegálních večeří tak mohou čelit až roku vězení a pokutě 15 tisíc eur. Hosté takových večírků pak možná zaplatí dvě pokuty ve výši 135 eur. Porušili totiž dvě opatření, zákaz nočního vycházení a povinné zakrývání obličeje rouškou.

Reklama

Doporučované