Hlavní obsah

Za podporu konspirací vyhodili kongresmanku ze dvou výborů

Kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová vchází do Kapitolu ve Washingtonu (Profimedia).

Reklama

Dolní komora amerického Kongresu vyloučila republikánku Marjorie Taylorovou Greeneovou ze dvou klíčových výborů kvůli její veřejné podpoře konspiračních teorií a násilné rétorice.

Článek

Americká Sněmovna reprezentantů potrestala odvoláním ze dvou výborů svou republikánskou členku Marjorie Taylorovou Greeneovou. Podle agentury AP jde o bezprecedentní krok, kterým většinoví demokraté dali jasně najevo, že nebudou tolerovat násilnou rétoriku ani šíření konspiračních teorií. Greeneová dnes řekla, že některých výroků z minulosti lituje. Přesto se za ně však neomluvila. Své chování odůvodnila deziluzí z tamní vlády v roce 2018, ale i lživým působením médií.

Dolní komora amerického Kongresu o Greeneové hlasovala ve čtvrtek večer (dnes po půlnoci SEČ) a pro její potrestání se vyslovilo 230 zákonodárců, 199 jich bylo proti. Výsledek tak kopíroval rozložení sil ve sněmovně, kde mají převahu zástupci demokratů. Pro potrestání Greeneové spolu s demokraty hlasovalo i 11 republikánů.

Nově zvolená kongresmanka z Georgie musí skončit jako zástupkyně ve výboru pro školství a v rozpočtovém výboru. Před hlasováním se snažila před kolegy obhájit a své kontroverzní výroky označila jako „slova minulosti“. „Dovolila jsem si věřit věcem, které nebyly pravdou. A toho rozhodně lituji,“ řekla.

Mimo jiné v rozporu se svými dřívějšími vyjádřeními na sociálních sítích uvedla, že nepochybuje o tom, že teroristické útoky z 11. září 2001 se skutečně odehrály, a nevěří zvěstem, že zprávy o několika případech střelby v amerických školách jsou vymyšlené. Distancovala se i od konspirační teorie QAnon.

Greeneová se v minulých letech přihlásila k řadě divokých spekulací a na sociálních sítích dala najevo podporu násilí proti politickým oponentům. Jako líbivý označila příspěvek, který vyzýval k tomu, aby předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová „dostala kulku“, nebo příspěvek, který volal po „pověšení“ bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Patří také mezi skalní podporovatele exprezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované