Hlavní obsah

Za první kolo přímé volby dostanou komisaři přidáno. Ve druhém budou sčítat hlasy za 11 korun na hodinu

Ministerstvo vnitra přidalo předsedům volebních komisí a zapisovatelům 500 korun.

 

Reklama

Za práci ve volebních komisích dostanou někteří jejich členové v nadcházejících prezidentských volbách o 500 korun navíc. Ale jen v prvním kole. V případě druhého kola budou sčítat hlasy za zhruba 11 korun na hodinu.

Článek

Předsedové volebních komisí dostanou za účast při prvním kole prezidentských voleb zaplaceno 2100 korun. Zapisovatelé 2000. Ministerstvo vnitra jim totiž nově vyhláškou přidalo 500 korun. Řadoví členové dostanou zaplaceno jako v minulých letech. Za pátek i sobotu 1300 korun.

Ministerstvo si od tohoto kroku slibuje menší chybovost při sčítání hlasů: „Chyby zjištěné v činnosti některých okrskových volebních komisí ve volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017 ukázaly, že je potřeba zajistit výkon činnosti předsedů a zapisovatelů komisí osobami s náležitými odbornými předpoklady, což obnáší i nezbytnost valorizace zvláštních odměn,“ uvedli úředníci v odůvodnění vyhlášky, která začala platit od Nového roku.

Podle poslance za ODS Martina Kupky, který se málem kvůli chybě volební komise do Sněmovny nedostal, je ale nutné řešit hlavně odměny pro členy komise při druhém kole voleb.

„V případě, že mají volby dvě kola, tak všichni, kteří se podílejí na práci volební komise, tak mají za to druhé kolo 200 korun. Což odpovídá zhruba 11 korunám za hodinu. Myslím, že je logické, když je ta práce v podstatě totožná, aby odměna za druhé kolo byla jako za kolo první,“ řekl Seznamu Kupka.

Aby odměny v obou kolech voleb byly pro členy komisí totožné, se snažil Kupka prosadit v rámci pozměňovacího návrhu při schvalování státního rozpočtu. Jenže neúspěšně.

Reklama

Doporučované