Hlavní obsah

Cizincům dráž, místním levněji. Chorvatské restaurace porušují zákon

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie, Hvar, Chorvatsko.

Reklama

Chorvatsko se potýká s porušováním zákona o pohostinství. V restauracích totiž dávají slevy jen místním, a to je nezákonné. Jih Evropy sužují extrémní horka. Dvě země nově nařizují Čechům karanténu.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Sleva, která přijde draho

O diskriminaci turistů v Chorvatsku napsal v pátek chorvatský server Vecernji.hr. Tamější restauratéři totiž i přes hrozbu vysokých pokut stále poskytují slevy místním hostům, a to až 25 %. Server toto chování odsuzuje. Připomíná totiž, že cizinci tvoří 90 % turistických příjmů v zemi. „Jak by se asi cítili Chorvaté, kdyby museli platit o čtvrtinu více v restauraci ve Slovinsku nebo Řecku?“ ptá se autor textu.

Podle zákona je takové konání nepřípustné. Diskriminační chování na základě národnosti či místa pobytu zakazuje. Výjimkou jsou jen případy, kdy je takové chování objektivně zdůvodněno. Podle ministerstva cestovního ruchu se pokuta pohybuje mezi 3000 až 50 000 kun (10 500 až 175 000 Kč).

Zákon o pohostinství také stanovuje přesná pravidla o podobě jídelních lístků a vystavování účtů. Na ceny musí lístek poukazovat v chorvatštině a v nejméně jednom světovém jazyce. Účty pak musí být přesné a přehledné a respektovat stanovené ceny.

Vlna horka na jihu Evropy

Konec týdne je v některých regionech Španělska a Francie ve znamení parného léta. Teploty místy dosahují až na 41 stupňů Celsia. Podle listu Le Monde Francie zažila již v období ledna až června letošního roku nejteplejší zaznamenané období vůbec. Nejvyšší teploty mají být na jihozápadě země, v regionu Ile-de-France a od území střední Francie až po Normandii. Noviny tento teplotní výkyv přisuzují globálnímu oteplování.

Ve Španělsku bude počasí podobně extrémní. Teploty se budou v některých regionech pohybovat kolem 40 stupňů, například v okolí hlavního města Madridu a Sevilly.

Ve čtvrtek vystoupaly teploty místy až k 42 stupňům.

Češi opět do karantény

Norsko a Slovinsko zavedlo povinnou karanténu pro cestující z České republiky. Důvodem jsou přibývající případy nákazy koronavirem. V Norsku potrvá karanténa deset dní, ve Slovinsku čtrnáct.

Norsko zařadilo ve svém takzvaném semaforu Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do „červené kategorie“. Změny budou platné od páteční půlnoci. Země také odkládá další uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Norové by také podle norského institutu veřejného zdraví (FHI) měli cestovat do těchto čtyř zemí jen v nezbytných případech. Výstraha se týká rovněž některých regionů sousedního Švédska.

Norsko zrušilo povinnost izolace pro osoby přijíždějící z ČR teprve v půlce července.

Slovinsko znovu zařadilo Česko mezi středně rizikové státy v noci na pátek. Na tranzitní cesty trvající maximálně 12 hodin se ale toto omezení nevztahuje, informovalo na webu ministerstvo zahraničí. Češi, kteří si ve Slovinsku rezervovali ubytování do čtvrtka 6. srpna, nemusí do karantény, pokud předloží negativní test na covid-19.

Češi mohli jezdit do Slovinska bez omezení od 17. července.

Reklama

Doporučované